Lassuló ütemben növekedett a kínai szolgáltatóipar teljesítménye decemberben

2021. január 06. 09:40

Lassuló ütemben növekedett a kínai szolgáltatóipar teljesítménye decemberben, miközben a kiadások jelentős növekedése miatt a szektorban működő vállalatok az elmúlt közel 13 évben látott legnagyobb mértékű áremelést alkalmazták – derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

2021. január 06. 09:40

A Caixin/Markit szerdán közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) decemberben 56,3 pontra ereszkedett a novemberi 57,8 pontról. Bár az adat a megelőző két hónapnál visszafogottabb növekedést jelzett, a bővülés mértéke így is az elmúlt évtizedben regisztrált legerősebb adatok közé tartozott, és a koronavírus-járvány utáni további helyreállást tükrözte. A kínai szolgáltatóipari BMI immár nyolcadik hónapja állt a növekedést és a visszaesést elválasztó, 50 pontos küszöb fölött.

A teljesítmény növekedésének ütemére az új megrendelések lassuló bővülése hatott a múlt év utolsó hónapjában. Bár a kereslet összességében javult, az új megrendelések állományát tükröző részindex szeptember óta a leggyengébb emelkedést jelezte. Az exportmegrendelések növekedése lassult, miután novemberben az elmúlt több mint másfél év legerősebb adatát regisztrálták ezen a téren. A Caixin/Markit szakértői csoportjának tagjai az adatokkal együtt kiadott közlemény szerint a külföldi kereslet élénkülésének mérséklődését a kulcsfontosságú exportpiacokat érintő újabb járványhullámok kialakulásával magyarázták.

A foglalkoztatottság alindexe az ötödik egymást követő hónapja maradt az 50 pontos küszöb fölött, jóllehet a bővülés mértéke lassult a novemberi szinthez képest. A felmérésben részt vevő szolgáltatóipari vállalatok arról számoltak be, hogy az év végére a magasabb személyzeti költségek és nyersanyagárak miatt nőttek a kiadásaik. A cégek így a felszámított áraikat is emelték, méghozzá 2008 januárja óta a legnagyobb mértékben.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex 2011 áprilisa óta a legnagyobb mértékű derűlátásról árulkodott a múlt hónapban, a negyedik egymást követő hónapja tartó emelkedést követően. A kínai szolgáltatóipari vállalatok jellemzően arra számítanak, hogy a világjárvány megfékezésével a globális gazdasági körülmények javulhatnak az elkövetkező egy év során, a teljesítmény pedig tervezett cégbővítéseken keresztül tovább javulhat.

A szintén szerdán közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a novemberi 57,5 pontról 55,8 pontra zsugorodott decemberben. A novemberi adat a kínai gazdasági teljesítmény egészének legkiugróbb emelkedését jelentette 2010 márciusa óta. Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza rámutatott: bár a növekedés üteme mérséklődött, az index továbbra is magas szinten állt a múlt év utolsó hónapjában, miközben a kereslet és a kínálat a feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban egyaránt tovább bővült.

Vang az adatok tükrében úgy értékelte, hogy a járványnak a belföldi gazdaságban okozott káros hatásai tovább enyhültek, és a helyreállás a feldolgozóiparban és a szolgáltatói szektorban is folyatódott. A szakértő mindazonáltal arra számít, hogy a járvány utáni gazdasági helyreállás még hónapokon át tarthat, a makrogazdasági mutatók pedig a múlt év első felének gyenge adatai miatt erősebbek lesznek az elkövetkező hat hónapban.

A kínai statisztikai hivatal múlt csütörtökön tette közzé a feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor beszerzésimenedzser-indexét. A javarészt nagyobb, állami kézben lévő vállalatok körében folytatott hivatalos felmérés adatai alapján

a szolgáltató szektor teljesítménye novemberhez képest lassuló ütemben bővült

– 54,8 ponton állt a hivatalos részindex a múlt év utolsó hónapjában. A hivatalos kompozit BMI pedig 55,1 pontra szűkült a novemberi 55,7 pontról.

Kína gazdasági helyreállása 2020 harmadik negyedévében tovább gyorsult: a növekedés mértéke 4,9 százalékra emelkedett a második negyedévben mért 3,2 százalékról. A koronavírus-járvány bénító hatásaira az ország gazdasága a múlt év első három hónapjában 6,8 százalékkal zsugorodott. Az utolsó negyedéves GDP-adatokat január 18-án közlik majd. A kínai statisztikai hivatal szerdán jelentette be, hogy a 2019-es növekedési adatot a korábbi 6,1 százalékról 6,0 százalékra javította az éves felülvizsgálati gyakorlata során.

A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság 2020-ban 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet a múlt évet tekintve. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP tavalyi növekedésére vonatkozóan. 2021-re a Világbank 7,9 százalékos, az IMF pedig 8,2 százalékos bővülést valószínűsít.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik