Derűlátók a japán vállalkozások

2021. január 08. 10:04

Egy 118 jelentős japán vállalkozást megkérdező kutatásban kiderült, hogy a cégek 71 százaléka szerint az ország gazdasága javulni fog 2021-ben és a válaszadók csak 5 százaléka gondolja úgy, hogy a helyzet rosszabb lesz.

2021. január 08. 10:04
null
Takács Zsolt

Az optimizmus ellenére a cégek úgy gondolják, hogy

hosszú időre lesz szükség, hogy a gazdaság elérje a vírus előtti szintet.

A koronavírus hatására a japán gazdaság zsugorodott 2020-ban, ebből a legnagyobb csökkenés április és június között következett be, amikor összességében 29,2 százalékkal csökkent az ország GDP-je.

A válaszadók szerint az új üzleti modelleknek, valamint a növekvő hazai és külföldi keresletnek köszönhetően növekedhet a gazdasági aktivitás Japánban. A Mitsubishi Electric Corp. közleményben adta ki, hogy amíg nem tisztázott a járványügyi helyzet, addig nem lehet kijelenteni, hogy a fogyasztás és a magánberuházások fellendülnek, míg az építőipari Kajima Corp. azt nyilatkozta, hogy tisztában vannak vele, hogy az oltások csúszhatnak, ami tovább gyengítheti a gazdasági aktivitást.

A válaszadók 95 százaléka szerint a koronavírus terjedése a legnagyobb gazdasági kockázat 2021-ben, 56 százalékuk szerint a visszaeső fogyasztás és csak 29 százalék jelölte meg az USA és Kína közötti kapcsolatok romlását kockázatnak.

(Borítókép: MTI/AP/Eugene Hoshiko)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik