A várt növekedés helyett csökkent decemberben a foglalkoztatás az Egyesült Államokban

2021. január 6. 16:13
A várt növekedés helyett csökkent decemberben a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban a bérfizetési és személyzeti szolgáltatásokat nyújtó Automatic Data Processing, Inc. szerdán publikált havi rendszeres Employment Report jelentése alapján. Az előző évinél 9,49 millióval kevesebb foglalkoztatottal zárta 2020-at az amerikai gazdaság.

Az Egyesült Államokban a privát szektor nem mezőgazdasági ágazataiban az előző havihoz képest 123 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma a novemberi 304 ezres havi növekedés után. A piac a foglalkoztatottak számának viszonylag szerény, 88 ezres növekedését várta decemberre.

Decemberben április óta első alkalommal csökkent a foglalkoztatás az Egyesült Államokban. A koronavírus-válság miatt márciusban 302 ezerrel csökkent, áprilisban pedig 19,409 millióval esett a foglalkoztatottak száma. Azóta minden hónapban növekedett, májusban 3,3 millióval, júniusban 4,9 millióval nőtt a foglalkoztatás, majd a következő hónapokban százezres nagyságrendben.

Tavaly az egész évben 9,49 millióval csökkent a foglalkoztatás

az előző évhez képest, míg 2019-ben 1,79 millióval növekedett.

A 123 ezres decemberi csökkenéshez 18 ezres csökkenéssel járultak hozzá a termelőipari ágazatok és 105 ezres csökkenéssel a szolgáltatóipari ágazatok. A termelőiparon belül az építőiparban 3 ezerrel nőtt, a feldolgozóiparban 21 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. A szolgáltatásokon belül a kereskedelmi és szállítási, közüzemi szolgáltatásokban 50 ezerrel, a vendéglátásban és szabadidős szolgáltatásokban pedig 68 ezerrel csökkent a létszám. A többi szolgáltató ágazatban többnyire növekedett a foglalkoztatás.

Az 50 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató vállalatoknál 13 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, az 50 és 499 közötti alkalmazotti számmal működő vállalatoknál viszont 37 ezerrel nőtt, az 500 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagy cégeknél pedig 147 ezerrel csökkent.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés