Élénkült decemberben az euróövezeti feldolgozóipar

2021. január 04. 11:51

Élénkült a feldolgozóipari aktivitás az év utolsó hónapjában az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének hétfőn publikált végleges eredménye alapján.

2021. január 04. 11:51

Decemberben 55,2 pontra emelkedett az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a Markit felmérésének végleges értéke alapján a novemberi 53,8 pontról. A decemberi BMI előzetes értéke kissé magasabb, 55,5 pont volt.

A decemberi felmérésben Németország teljesített a legjobban, a feldolgozóipari BMI 58,3 pontot, 34 havi csúcsot ért el. A holland BMI 58,2 pontra, 27 havi csúcsra emelkedett decemberben, az írországi pedig 57,2 pontra, öt havi csúcsra. Az osztrák BMI 53,5 pont, az olasz 52,8 pont, a francia 51,1 pont, a spanyol 51,0 pont lett. Az 50 pontos határ alatt Görögország teljesített 46,9 ponttal, de ez is javulás, kéthavi csúcs lett.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

„Az aktivitás bizakodásra okot adó erősödésével zárta az évet az euróövezeti feldolgozóipar” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

A feldolgozóipar teljesítménye 2018 májusa óta a legnagyobb mértékű növekedést mutatta 2020 decemberében. Az új megrendelések decemberben már sorban a hatodik egymást követő hónapban növekedtek. A foglalkoztatás azonban tovább csökkent, immár a huszadik egymást követő hónapban. Az ágazat működési költségei 2018 novembere óta a legnagyobb mértékben emelkedtek, az áraikat pedig a harmadik egymást követő hónapban emelték meg, decemberben 2019 februárja óta a legnagyobb mértékben. Az elkövetkező 12 hónap lehetőségeiről alkotott vélemény közel három éve nem tapasztalt optimista szintet ért annak köszönhetően, hogy a gazdasági szereplők megítélése szerint az ágazat vállalatainak működési feltételei 2021 végére már normalizálódnak.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik