Stabilan alakul az ipari termelés az Egyesült Államokban

2020. december 23. 12:03

Takács Zsolt
A vártnál nagyobb mértékben emelkedett az amerikai ipar kibocsátása novemberben, amit a gépjárműgyártás idézett elő.

A lendület lassulhat a koronavírus rohamos terjedése miatt, mivel egyre több cég zárja be ideiglenesen a gyárát. Az adatok szerint a kedvező inflációs környezet is fennmaradhat. A dollár gyengült a főbb kereskedelmi partnerek devizájával szemben és az importárak is alig emelkedtek a múlt hónapban.

Az ipari termelési adatok cáfolják a gazdasági fellendülés ütemének lassulásáról és a munkaerőpiac rossz helyzetéről szóló híreket. A Reuters által megkérdezett közgazdászok szerint a kiskereskedelmi forgalom valószínűleg először csökkent novemberben az év eleje óta. James Knightley, az ING vezető közgazdásza szerint az újonnan bevezetett korlátozó intézkedések óriási gazdasági károkat okozhatnak majd a következő hónapokban, amire már az ipar sem lehet immunis. Novemberben 0,8 százalékkal nőtt a feldolgozóipar teljesítménye az októberi 1,1 százalékos növekedés után – közölte a FED.

A növekedés ellenére a termelés 3,8 százalékkal továbbra is elmarad a vírus előtti szinttől.

A gépjárműgyártás 5,3 százalékkal emelkedett három hónapos visszaesést követően. Az erős növekedés magyarázata abban keresendő, hogy a szolgáltatások helyett a kereslet áthelyeződött a termékekre. Egy kutatás szerint a gazdasági aktivitás visszaesett novemberben a vírus terjedése miatt és akadozások tapasztalhatóak az ellátási láncban. A feldolgozóipar kapacitáskihasználtsága novemberben 0,6 százalékponttal, 72,6 százalékra emelkedett.

A feldolgozóipari szereplők optimistán állnak a jövőhöz a vakcina miatt. Gus Faucher, a PNG közgazdásza szerint

a gazdasági aktivitásnak 2021 közepéig fel kell gyorsulnia az oltóanyag hatására.

Ezenfelül a FED bejelentette, hogy továbbra is nulla százalék körül tartják az alapkamatot.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés