Az ÉVOSZ szerint az első negyedév végére felpöröghet az építőipar

2020. december 22. 12:52

Az építőipar jövőre, az első negyedév végére várhatóan megkezdheti a már előkészített, de a járvány miatt elhalasztott beruházásokat, az állam elindíthatja a következő uniós költségvetési ciklus forrásaiból a beruházásokat, továbbá az államilag támogatott felújítások is lökést adhatnak az ágazatnak – erről beszélt Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke kedden reggel az M1 aktuális csatornán.

2020. december 22. 12:52
null

A szövetség elnöke szerint a lakásépítések áfájának visszacsökkentése 5 százalékra komoly ösztönző az állam részéről, szerinte az építőipar már érzékeli is a lépés élénkítő hatását.

A felújítási támogatás fontosságáról beszélve Koji László elmondta, hogy örülnek ennek a lépésnek, hiszen az építőipar az elmúlt évek kiemelkedő teljesítménye mellett sem volt képes behozni az előző válság idején keletkezett elmaradásokat az ingatlanok állagának javítása területén.

Az ÉVOSZ elnöke úgy fogalmazott: az állami lépések után most az ágazaton van a sor, a kapacitásokat bővíteni kell, saját beruházásokra van szükség, és közben a kollégák képzése is elengedhetetlen.

Komolyabb feszültségek a kereslet és a kapacitás között főképp Budapesten és az agglomerációban vannak – mondta, utalva arra, hogy

a járvány miatti csúszások is főként a fővárosban és környékén voltak tapasztalhatók.

Koji László arra is kitért, hogy az építőipar az idei évre várható 4000 milliárd forintos termelésével húzóágazatnak számít, bár ez a teljesítmény a tavalyi nagyon magas, 4430 milliárdos bázisnál 11 százalékkal alacsonyabb. Fontos eredménynek nevezte, hogy az ágazatban a járvány ellenére sikerült a munkaerő létszámát fenntartani.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lófauszt
2020. december 22. 21:10
Mert sok ember nem gondolkodik előre .Most érdemes váltani ,uj szakmát tanulni ! Akkor van baj ha majd nem indul csak később a turizmus és jönnek a végrehajtások azoknak akik vendéglátás,turizmusból éltek eddig. 50 évet dolgoztam építőiparban ,megérte.El kell felejteni hogy a kétkezi munka büdös.
civis72
2020. december 22. 15:52
no lám...van élet a turizmuson kívül is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik