Itt az újabb jóslat: Kína 2028-ban lehagyhatja az Egyesült Államok gazdaságát

2020. december 17. 17:05

Takács Zsolt
Kína gazdasága 2028-ban, de legkésőbb 2029-ben lehagyhatja az USA gazdaságát, mivel az ázsiai ország hihetetlen tempóval mászik ki a koronavírus okozta válságból – derül ki egy friss kutatásból. 

A kutatásban két forgatókönyvet dolgoztak ki, amely alapfeltevése szerint a válság csak egy átmeneti esemény, míg a súlyosabb forgatókönyv szerint a válság súlyos strukturális pusztítást is okoz.

A koronavírus miatt sok országban zsugorodni fog a gazdaság 2020-ban, de míg a vírus nagyjából hasonló mértékben érintette az országokat, az egyes gazdaságok máshogy reagáltak a kutatás szerint.

A mostani gazdaságpolitikai reakciók tizenöt éves távlatban óriási különbségeket szülhetnek, a járvány lehet, hogy hosszú távú átrendeződéseket okoz vagy gyorsít fel.

GDP változása egyes országokban
2020-ban a várakozások szerint a világon csak Kína, Vietnám és Tajvan esetében fog növekedni a gazdaság. Indiában a zsugorodás 10, míg a Fülöp-szigeteken több mint 8 százalékos lehet.

Thaiföld, Hongkong, Kanada, Malajzia és Szingapúr gazdasága pedig több mint 6 százalékkal zsugorodhat 2020-ban. Az alapforgatókönyv szerint a vírus eltűnésével ezeknek

a gazdaságoknak a mérete 4-5 éven belül visszaállhat a vírus előtti szintre.

A kínai gazdaság növekedési ütemének csökkenése ellenére – amely a demográfiai kihívások és a beruházások csökkenése miatt következett be – 2035-ben továbbra is közel 3 százalékkal bővülhet.

Az Egyesült Államok gazdasága viszont a kutatóintézet szerint csak 1 százalékkal bővülhet tizenöt év múlva. Eszerint Kína gazdasága 2029-ben leelőzné az amerikai gazdaságot és Hongkonggal együtt elérné a 41,8 milliárd dolláros értéket, amely kicsivel marad csak el japán és az amerikai gazdaság közös összegétől.

Az alapvető forgatókönyv Vietnámnak is óriási növekedési pályát jósol. Az ország gazdasága közel 6 százalékkal bővülhet 2035-ban az erős exportnak köszönhetően, amellyel Indonézia után a második legnagyobb délkelet-ázsiai országgá válna. Az országban az egy főre eső jövedelem elérheti a 11 ezer dollárt is 2035-ben.

GDP változása egyes országokban

Tajvan kezelte a legjobban a vírus gazdasági hatásait, de az öregedő társadalom miatt az ország GDP-növekedése 1 százalékra eshet 2035-re. 2033-ra India lehagyhatja Japán gazdaságát a gyors vírus utáni talpraállásnak köszönhetően. 

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés