Fordítva kellene történnie, de a cégekben lekerült a napirendről a generációváltás a járvány hatására

2020. december 14. 12:58
A vírushelyzet kezelése háttérbe szorította a generációváltást a vállalatok vezetőségében, a megkérdezett kkv-knak csak 9 százaléka tervezett idén vezetőváltást, közölte a Budapest Bank legfrissebb reprezentatív kutatásának megállapítását.

A bank kétévente készülő felmérésében csaknem 600 magyar kis-, és közepes vállalkozás vezetőváltását és cégértékesítésének lehetőségeit összegzik.  

A 90-es években vállalkozást indító nemzedék nyugdíjas korúvá válásával a generációváltás kérdése soha nem látott súllyal nehezedik a magyar vállalkozói társadalomra, véli a bank, megjegyezve, hogy a következő 8-10 évben a hazai kkv-k több mint felét, 12 ezer vállalatot érinti közvetlenül a folyamat.

A felmérés szerint a vezetők döntő többsége csak egy családtag kezében látná biztonságban a vállalkozást, és szinte alig merült fel az értékesítés lehetősége. A bizonytalan üzleti környezetben azonban felértékelődik a bankok szerepe, mind a generációváltás, mind az értékesítés folyamatába egyre többen vonják be a pénzintézeteket, írják a közleményben.

A kutatás alapján a vállalatvezetők döntő többsége, 91 százaléka annak ellenére sem gondolkodik a staféta átadásán, hogy két év alatt 25-ről 50 százalékra nőtt közülük azoknak az aránya, akik szerint ez életkorukból fakadóan már időszerű lenne. A kkv-k harmadának vezetői már bőven elmúltak 60 évesek, a válaszadók pedig erre az időszakra, 65 és 70 év közöttire teszik az ideális életkort a vezetés átadására.

A cégvezetők kétharmada családon belül szeretné továbbadni a vezetői feladatokat, azonban még nem tudják, hogy pontosan kinek, csupán az esetek 16 százalékában jelölték már ki a végleges utódot. Csökkent a vezetők bizalmatlansága: míg két évvel ezelőtt még 29 százalékuk szerint volt különösen nehéz megtalálni a következő vezetőt, addig idén már csak 21 százalékuk mondta ugyanezt, közölte a Budapest Bank.

A járványhelyzet egyébként épphogy különösen aktuálissá tenné a cégek átadását, hiszen egyrészt az idősebb vezetők egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, másrészt a gazdasági válsághelyzetre adható vállalati válaszok is sok esetben a fiatalabb generációtól érkezhetnek – amelyet persze akár tanácsadóként rendkívüli mértékben segíthetnének továbbra is a hátrébb lépő idősebb vezetők.

(MTI, Makronóm)

| bank | cég | kkv

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés