A magyar baloldal fejében délibáb él

2020. december 12. 15:09

Orbán Viktor egy teljesen vert helyzetből tudott elképesztő eredményt kihozni. Interjú.

2020. december 12. 15:09
Róna Péter
Klubrádió

„Amit most Orbán Viktor Brüsszelben elért, az talán csak Talleyrandnak az 1814. évi bécsi kongresszuson aratott diplomáciai sikeréhez fogható, amikor nem sokkal Napóleon veresége után visszaállította Franciaország helyét az Európai politikai rendszerben. Orbán Viktor egy teljesen vert helyzetből tudott elképesztő eredményt kihozni. Bár a létrejött megállapodás 2. cikkelye megerősíti az elkötelezettséget az európai értékek iránt, ezt azonnal megcáfolja azzal, hogy az értékek sérelme csak abban az estben orvosolható, ha a sérelem az EU pénzügy érdekeit csorbítja.

Dobrev Klára szerint viszont ezt úgy kell értelmezni, hogy az EU pénzügyi érdekei akkor is sérülnek, ha egy országban nincs médiaszabadság, vagy az igazságszolgáltatást a kormány a saját uralma alá hajtja.

Ugyan. Teljesen világosan kiderül a szövegből, és abból, ami elhangzott a tárgyalások alatt és után, hogy Dobrev Klára óriási tévedés áldozata. Mert ha igaz lenne, miért kellett volna a szövegbe egyértelműen beírni, hogy csak azokkal a tételekkel fog ez a mechanizmus foglalkozni, amelyek a pénzügyi érdekeket sérti?

No de az eredeti megállapodás, amit nem most alkudott ki Orbán Viktor, ugyanezt a pénzügyi érdeksérelmet helyezte a középpontba, ezektől tette függővé a jogállami eljárásokat is.

Ez nem így van! Az eredeti megállapodásban nem volt benne, amit a mostani megállapodás kimond, vagyis, hogy a mechanizmus csak akkor alkalmazható, ha tényleges és közvetlen sérelem keletkezik a kifogásolt cselekedet és az EU pénzügyi érdekei között. Ezért ez a mechanizmus a gyülekezési-, a szólás-, a sajtó- a vallásszabadság, stb. védelmére, vagyis politikai kérdésekre nem alkalmazható. Ráadásul, amíg a kilátásba helyezett pénzügyi támogatásokat megvonják, annyi lépcsőn kell átmenni, annyi mindennek kell történnie, hogy a gyakorlatban a szankciók érvényesítésére aligha kerül sor.

Annak ellenére sem, hogy 25 tagország szerint kell egy ilyen mechanizmus, egy ilyen szabályrendszer?

Brüsszelben most nem kevesebb történt, mint hogy az EU vezetői, az unió legbefolyásosabb országai, élükön Németországgal, feladták az értékalapú közösség létrehozásának nagy álmát, és létrehoztak egy olyan szervezetet, amely a szuverén országoknak nem érték-, hanem érdekközössége, és ez az érdekközösség kizárólag gazdasági kérdésekre szorítkozik. Orbán Viktornak sikerült megvalósítania azt, amit a britek szerettek volna kilépésük előtt. Nem vitatták, hogy az EU nagyszerű vámunió és gazdasági közösség, de kifogásolták, hogy politikai értékeket akar behozni a tevékenységébe. Az unió Orbán Viktor igényének teljes mértékben helyt adott.”

(Klubrádió, Megbeszéljük)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 280 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sommer
2020. december 13. 09:45
Hátha legalább Piroska néni lát a pályán és visszalépteti az összes Apró-lemenőt. Mondjuk, lesznek, akik a helyükbe lépnek, de azok már tényleg lepkesúlyúak. Orbán kiskanállal eszi meg őket egy meccs szünetében.
Fila2020
2020. december 13. 09:41
Róna Péter elsősorban közgazdász. Orbán Viktor lépéseit és eredményeit a vétóval kapcsolatosan véieményem szerint jól értékelte, legalábbis gazdasági szempontból. Az ellentétek azonban nem csak abból eredtek, hogy lesz pénz, vagy nem, hanem arról is, hogy a jogállamiság kérdését az EU milyen mehanizmusokon keresztül kezelje. Ebben a kérdésben az érdekközösség proritása kimondatott, de az értékek vonatkozásában az európai fősodor sajnos nagyon rossz irányba tart, és ezt meg kell változtatni, mert különben az EU szétesik, a fürdővizzel együtt a gyereket is kiöntik.
balbako_
2020. december 13. 08:47
A riporter Bolgár György fekete napja volt.
Hattori
2020. december 13. 00:35
hülye bolgár! nem azt hallotta, amit szeretett volna, ezért lekeverte rónát... :D :D :D róna meg úgy volt vele, hogy, oké, fogok én itt neked magyarázni, idióta?! :D ... pedig még mondta volna, de ráhagyta. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik