Nem adtuk fel, mert a politika saját érdekeink védelmének művészete

2020. december 11. 11:05

Mateusz Morawiecki
Facebook
Köszönöm Orbán Viktor, hogy együtt dolgoztunk Lengyelország legjobb költségvetéséért!

„Kulcsfontosságú tárgyalások vannak a hátunk mögött. 770 milliárd lengyel zloty volt a tét, ami lehetővé teszi számunkra, hogy jobban és gyorsabban fejlődjünk, és csökkentsük lemaradásunkat Európa leggazdagabb országaitól. De volt egy másik kulcsfontosságú téma – a tisztességes törvénygyakorlás az Unió tagállamai szuverenitásának szellemében.

Az a jog, hogy mi magunk dönthessük el, hogyan néz ki a hazánk. És ma elértük mindkét célunkat!

Amikor Lengyelország néhány héttel ezelőtt a „Véto” szót kimondta, a cél nem az volt, hogy blokkoljuk a költségvetést. Vétó a vétára –  a gonosz, tisztességtelen mechanizmus blokkolására, amely azt eredményezheti, hogy Lengyelországtól elvegyék az alapokat. Ez volt a tárgyalások tétje. Óriási nyomás nehezedett ránk, külföldről valamint belföldről is, hogy hajoljunk meg és fogadjuk el ezeket a rossz megoldásokat.

De nem adtuk fel, mert a politika – az Európai Unióban is – saját érdekeink védelmének művészete. Minden komoly országot ez az elv vezérel, és Lengyelország is a Jog és Igazság uralma alatt áll.

Az általunk tárgyalt megállapodás kettős győzelem. Először is, az EU költségvetése életbe léphet, és Lengyelország 770 milliárd zlotyt kap tőle. Másodszor, ez a pénz azért biztonságos, mert a jogállamisági mechanizmust nagyon pontos kritériumok korlátozzák. A mai megegyezés blokkolja e szabályok jövőbeni megváltoztatásának lehetőségét Lengyelország érdekeivel szemben.

Az Európai Bizottság köteles olyan kritériumokat alkalmazni, amelyek pontosan megfelelnek az Európai Tanáccsal való megegyezésnek, amelyeket most fogadtunk el.

A ma elfogadott megállapodásban nem mondtunk le egyetlen olyan feltételről sem, amelyet néhány napja tárgyaltunk meg Magyarországgal és a német elnökséggel.

Köszönöm Orbán Viktor, hogy együtt dolgoztunk LENGYELORSZÁG LEGJOBB KÖLTSÉGVETÉSÉÉRT ÉS HARCOLTUNK A MOSTANI ÁLLAPOT FENNTARTÁSÁÉRT!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés