Századvég: Romlottak a gazdasági várakozások novemberben

2020. december 2. 16:25
Mind a vállalkozások, mind a háztartások gazdasági várakozásai romlottak novemberben a járvány kiújulása, az azt kísérő korlátozások miatt, közölte a Századvég Gazdaságkutató.

A lakosság az inflációt látja a legkedvezőtlenebben, bár ezen a téren mérték a legkisebb romlást novemberben. Az anyagi helyzet értékelése kedvezőbb, bár ez is romlott valamelyest, de a legnagyobb visszaesést a gazdasági környezet megítélésénél mérték.

A lakosság körében a munkaerőpiaci helyzet megítélése a legjobb, amit a Századvég azzal magyaráz, hogy az állás nélkül maradók egy része időközben el tudott helyezkedni.

A felmérés szerint az októberi 50,3 százalékról 56,3 százalékra nőtt azok aránya, akik heti 30 és 45 óra közötti munkaidőben dolgoznak. Közben 39,0 százalékról 32,4 százalékra csökkent azoké, akik 45 óránál többet teljesítenek, míg a legfeljebb heti 30 órát dolgozók aránya 10,2 százalékról 10,5 százalékra változott.

A Századvég szerint az adatokból nem látszik a részmunkaidős foglalkoztatás terjedése, inkább a túlórák, másodállások jelentősége csökkent.

A lakosság 12 hónapos munkaerőpiaci várakozásai szintén romlottak.

Az októberi 10,4 százalék után novemberben 16,0 százalék válaszolta azt, hogy a foglalkoztatás aránya egy éven belül jelentősen csökken, míg a kis mértékű visszaesésre számítók aránya 23,4 százalékról 26,5 százalékra nőtt. Változatlan helyzetre az októberi 19,5 százalék után 14,0 százalék, csekély javulásra 30,6 százalék után 26,5 százalék, jelentős javulásra 9,3 százalék után 8,7 százalék számít.

A vállalati várakozások felmérése alapján továbbra is a szolgáltató cégek konjunktúraérzete a legkedvezőtlenebb. Leginkább az iparban működő vállalkozások tűnnek bizakodónak, és viszonylag derűlátók az építőipari vállalkozások is, mivel e két ágazat tevékenységét a szigorítások kevéssé érintik, működésüket legfeljebb a kereslet korlátozza, amit a rendelésállomány visszaesése is megerősít.

Míg októberben a vállalatok 36,1 százaléka számolt be alacsony szintű megrendelésállományról, addig novemberben már 45,0 százalék, a közepes rendelésállományról beszámolók aránya 53,8 százalékról 46,4 százalékra csökkent, a magasé 8,5 százalékról 6,2 százalékra esett vissza.

A Századvég konjunktúrakutatása 2019 augusztusa óta havonta készül el ezer vállalatvezető, és ezer felnőtt megkérdezésével - olvasható a közleményben.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés