A mélypont már biztos Hongkongban, innen már csak a növekedés jöhet

2020. december 2. 10:13

Takács Zsolt
Hongkong gazdasága két év vérszegény növekedése után állhat igazi növekedési pályára.

Hao Zhou, a Commerzbank közgazdásza szerint erős a világgazdasági ellenszél Hongkongban. A szakértő szerint a GDP-t tekintve Hongkong elérte a mélypontot, de két év gyenge és lassú növekedése után 2021-ben és 2022-ben erős növekedés jöhet. Az idei harmadik negyedévben 3,5 százalékkal csökkent a gazdaság az előző negyedéves 9 százalékos zsugorodás után. Ez volt Hongkong ötödik egymást követő negyedéves GDP csökkenése.

A kormány szerint 2020-ban a GDP 6,1 százalékkal csökkenhet.

A koronavírus terjedése miatt újra korlátozásokat vezettek be Hongkongban. A kínai gazdaság erőteljes növekedéséből viszont Hongkong is profitálni tud – mondta Zhou.

Az ázsiai pénzügyi központ egyébként elszenvedte az elmúlt évek összes globális válságát.

Negatívan hatott rá a 2018-ban kezdődő amerikai-kínai kereskedelmi háború és a heves tüntetések következtében a turizmus már tavaly leállt az országban.

Az év elején Donald Trump visszavonta Hongkong különleges kereskedelmi jogállását, válaszul Kínának, mert az ázsiai ország egy törvényjavaslattal megkerülte a törvényhozást a különleges közigazgatási régióban.

Az új amerikai elnök megválasztásával Zhou szerint nem javul Hongkong helyzete, mert

a kereskedelmi háború feltehetőleg nem enyhül drasztikusan.

A szakértő szerint nem az a fontos, hogy milyen Hongkong és az Egyesült Államok viszonya. Valójában az Egyesült Államok és Kína kapcsolata számít.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés