Tovább emelkedtek az ipari termelői árak

2020. december 01. 17:06

Októberben az ipari termelői árak 5,9 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszakiakat. Az áremelkedés ütemét nagyobb mértékben befolyásolta a forint éves árfolyamváltozása és kisebb mértékben a nyers- és alapanyagok drágulása. A belföldi értékesítés árai 1,3 százalékkal, az exportértékesítés árai 8,3 százalékkal emelkedtek – közölte kedden a központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2020. december 01. 17:06

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 0,4 százalékkal, az exportértékesítés árai 0,8 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 0,7 százalékkal nőttek.

A belföldi értékesítés árai átlagosan 1,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy éve, ezen belül a feldolgozóiparban 1,8 százalékkal emelkedtek, míg a 32 százalékos súlyú energiaiparban nem változtak az árak tavaly októberhez viszonyítva.

Az élelmiszeripar belföldi termelői árainak éves emelkedése 1,0 százalékponttal 3,2 százalékosra lassult októberben az előző havi 4,2 százalékosról, a járműgyártásban viszont 0,6 százalékponttal 7,4 százalékosra gyorsult az áremelkedés. A számítástechnikai gyártók 2,9 százalékkal a gépi berendezések gyártói 5,2 százalékkal, a villamosberendezések előállítói 7,7 százalékkal emelték nagykereskedelmi áraikat belföldön.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 0,4 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártókban 5,7, a fogyasztási cikkeket gyártókban 3,4 százalékkal növekedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 8,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, ezen belül a közel 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai is 8,3 százalékkal emelkedtek.

A forint árfolyama egy év alatt az euróval szemben 9,3 százalékkal (30,93 forinttal), a dollárral szemben 2,7 százalékkal (7,97 forinttal) gyengült.

Az élemiszeripar exportárai 9,6 százalékkal, a járműipariak és a gépipariak egyformán 10,1 százalékkal emelkedtek egy év alatt, a villamosberendezések gyártói 9,2 százalékkal, míg a számítástechnikai gyártócégek 4,4 százalékkal tudták emelni külpiaci áraikat.

Az év első tíz hónapjában a belföldi értékesítés árai 0,6, az exportértékesítéséi 5,5 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,9 százalékkal magasabbak voltak, mint a múlt év azonos időszakában.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik