Rájöttek, hogy innovációs háború van, jobban védenék a szellemi tulajdont az unióban

2020. november 30. 18:55
Az Európai Bizottság a szellemi tulajdonnal kapcsolatos új cselekvési tervet mutatott be, hogy segítse a vállalkozásokat, köztük különösen a kis- és középvállalkozásokat (kkv) találmányaik és alkotásaik védelmében, lehető legjobb hasznosításában az Európai Unió gazdasági ellenállóképességének és helyreállásának elősegítésére, közölte az uniós bizottság november végén.

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos a stratégia bemutatásakor elmondta, a cselekvési terv olyan kulcsfontosságú lépéseket határoz meg a kreatív és innovatív ipara számára, amelyek célja a szellemi tulajdon védelmének javítása mellett megosztásának megkönnyítése.

A javaslat elő kívánja segíteni a technológiák terjedését az iparban, hozzá kíván járulni a hamisítás elleni küzdelemhez, javítani szeretné a szellemitulajdon-jogok érvényesítéséhez rendelkezésre álló lehetőségeket, továbbá globális szinten előmozdítani az egyenlő versenyfeltételek megteremtését. A cselekvési terv a koronavírus-járvány okozta kihívásokkal is foglalkozik, gondoskodva arról, hogy a létfontosságú szellemi tulajdonok a válság idején is rendelkezésre bocsáthatók legyenek.

A terv továbbá, igazodva a digitális kor kihívásaihoz meg kívánja erősíteni a mezőgazdasági földrajzi jelzések védelmét, az új technológiák, például a mesterséges intelligencia és a blokklánc szellemitulajdon-rendszerre gyakorolt hatásának kezelését, valamint célja egy egységes szabadalmi rendszer mielőbbi létrehozása. Emellett javaslatokat tesz a szabványmegfelelőségi szempontból elengedhetetlen szabadalmak engedélyezésének átláthatóbbá tételére, közölte az uniós biztos.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés