„W” alakú kilábalás vár Európára

2020. november 27. 07:42

Magyarország és a széles értelemben vett közép-kelet-európai régió gazdasága lassulás elé néz, ami azonban kedvező beszállási lehetőségeket nyújt az aktív befektetők számára. Interjú.

2020. november 27. 07:42
David Zahn

„Meglátása szerint milyenek jelenleg az eurózóna és a közép-kelet-európai régió gazdasági kilátásai?

A gazdasági kilátások nem túl kedvezők. Az európai országokban szigorú társadalmi korlátozó intézkedésekről döntöttek, melyek helyenként régiós, helyenként országos szintűek. Emiatt újabb mélypontra süllyedhet a gazdasági teljesítmény Európában, vagyis „W” alakú kilábalás várható. A harmadik negyedévben ugyan elindult a helyreállási folyamat, de ezt követően újra lassulást tapasztalhatunk.

A fejlemények tükrében több monetáris és fiskális serkentő intézkedésre lesz szükség.

Mindeddig a koronavírus-válságnak deflációs hatásai voltak. Véleményünk szerint még egy mérsékelt gazdasági fellendülés esetén is meglehetősen alacsony szinten maradhat az infláció az idén és jó eséllyel jövőre is.

Néhány piaci szereplő aggódik amiatt, hogy a támogató monetáris és fiskális intézkedések hatására elárasztja a világot likviditás, ami később az infláció megugrásához vezethet. Természetesen ez egy potenciális veszély, de meglátásunk szerint erre még évekig nem kerül sor. A piaci inflációs félelmekkel magyarázható az, hogy a befektetők néhány defenzív eszközt is tartanak a portfóliójukban.

Magyarország és a széles értelemben vett közép-kelet-európai régió gazdasága lassulás elé néz, ami azonban kedvező beszállási lehetőségeket nyújt az aktív befektetők számára.

Milyen kritériumok alapján vásárol a Franklin Templeton egy adott ország államkötvényeiből?

Olyan portfóliót építünk, mely az európai kötvénypiac legkedvezőbb befektetési lehetőségeit tükrözi. A legjobb befektetési lehetőségek azonosítása és a konzisztens alfa generálás (szerk.: a piaci hozamot meghaladó teljesítmény elérése) érdekében ötvöztük a „top-down” makrogazdasági és a „bottom up” fundamentális elemzési módszereket. Ez a rendszer versenyelőnyt biztosít számunkra a kihívásokkal teli környezetben, aminek köszönhetően jobban szolgálhatjuk ügyfeleinket.

Egy európai gazdaság elemzése során kialakított ország, durációs és hozamgörbe stratégiánk az alábbiak szerint épül fel. Mélyreható ország-elemzést végzünk és az adott ország fundamentumait befolyásoló tényezőkre fókuszálunk. Ilyen tényező lehet a monetáris és fiskális politika, a makrogazdasági egyensúlyhiány és a változás képessége, valamint a politika végrehajtása. Mindemellett robosztus ökonometriai deviza és kamatláb modellezést is készítünk.

Miután eldöntöttük, hogy befektetünk egy adott országba, megvizsgáljuk, hogy milyen allokáció felel meg a kockázati költségvetésünknek. Ezt befolyásolhatják a globális gazdasági és hitelciklusok, valamint  az egyes értékpapírok relatív vonzereje.

Mely feltörekvő régiós ország kötvényeiből van a legnagyobb kitettségük?

A Franklin Templeton European Total Return Fund egy páneurópai alap, amely befektethet az európai feltörekvő országokba.

Jellemzően a befektetésre ajánlott kategóriájú feltörekvő EU tagországoba szoktunk befektetni.

Nem sorolnánk Lengyelországot és Magyarországot a feltörekvő régiós országok közé, illetve nem fektetnénk be Törökországban. Az alapban tartott fejlődő országok, úgymint Albánia, Makedónia és Tunézia súlya átlagosan 0,6 százalék körül alakul, mely komponensek hozzájárulhatnak a teljes portfólió hozamának fokozásához.

A járvány árnyékában hogy ítéli meg Magyarország kockázatosságát és külső sérülékenységét?

Továbbra is tartunk euróban denominált magyar államkötvényeket, melyeket kedvelünk. Ugyanakkor nem gondoljuk, hogy a belföldi hozamok kompenzálnák az addicionális kockázatokat.

Melyek jelenleg a legnagyobb piaci kockázatok?

Véleményünk szerint az eurozóna kilátásai továbbra is borúsak.

A blokkot nyomás alá helyezi a járvány második hulláma, a negatív kamatlábak és a dezinfláció.

A harmadik negyedéves GDP számok ugyan erőteljes fellendülést mutattak, de az aktuális előrejelzések már sivárabbak. A negyedik negyedévben egyre többen várnak zsugorodást.

Az euróövezetet természetesen befolyásolja az amerikai elnökválasztás. Joe Biden győzelme valószínűleg kedvező lesz a régióra nézve. Más politikai problémák azonban továbbra is jelen lesznek. A Brexit változatlanul árnyékot vet Európára. A brit kilépéssel kapcsolatos patthelyzet miatt az Egyesült Királyságot ráadásul ismét fenyegeti Skócia függetlenedése.

Véleménye szerint az alacsony kamatkörnyezet sokáig velünk maradhat?

Az Európai Központi Bank nyilatkozatában világossá tette, hogy a támogató monetáris politikát a jelenleg belátható időtávon fenntartja, mely támogatja az európai gazdaságokat. A decemberi kamatdöntő ülésen további lazító intézkedéseket várunk a jegybanktól.

Nem gondoljuk azt, hogy az EKB kamatot csökkent, hiszen már most is rendkívül alacsony szinten vannak a kamatok. Egy további vágásnak a negatív területekre már nem lenne szignifikáns hatása.

Arra számítunk, hogy a gazdaság támogatása érdekében az Európai Központi Bank ismét a kvantitatív lazítás eszközével élhet, amit a célzott hosszú távú refinanszírozási műveletekkel (TLTRO) kombinálhat.

Az európai gazdaságvédelmi csomag jóváhagyása kiváló hír az európai gazdaság és kötvénypiacok számára. A fejlemények hatására jó eséllyel Európa-szerte csökkenni fog a kockázati prémium, avagy az a többlethozam, melyet Európa politikai kockázataiért várnak el a befektetők.

Befektetői szemszögből a hírek meglehetősen pozitívak az államkötvényekre, a vállalati kötvényekre, illetve az euróra és valószínűleg más európai devizákra nézve.

A koronavírus-járvány komoly pusztítást végzett a gazdaságban. Az európai gazdaságvédelmi csomagnak köszönhetően ugyanakkor világossá vált: az öreg kontinens jelenleg nem annyira kockázatos befektetési szempontból, mint korábban.

Ennek fényében a kockázati prémiumnak csökkennie kell. Különösen, ha számításba vesszük az Európai Központi Bank támogató pénzpolitikáját, mely a kvantitatív lazítás és az ultra-alacsony, illetve negatív kamatlábak formájában hosszú ideig velünk maradhat.

Véleményünk szerint a járvány miatt bevezetett kombinált intézkedések valóban erőteljesek és hatásosak, melyek elősegíthetik Európa gazdasági kilábalását.

A támogató intézkedések ellenére ugyanakkor az európai gazdaság nem fog feltétlenül gyorsan talpra állni. Valószínűleg évekre lesz szükség a teljes felépüléshez és ahhoz, hogy elérjük a járvány előtt látott szinteket. Az erősebb monetáris és fiskális jelenlét tükrében viszont könnyebb lesz előre haladni.

A koronavírus hatására számottevően megnőtt a nemzetközileg meghatározó jegybankok GDP arányos mérlegfőösszege. Meglátása szerint képesek lesznek a központi bankok hosszú távon mérsékelni a mérlegüket vagy a japán útra lépnek?

Az Európai Központi Bank még évekig laza monetáris politikát folytathat. Nem látom, hogy csökkenteni szeretnék a mérlegüket azelőtt, hogy kamatot emelnének. Utóbbira pedig, ahogy jelezték is, 3-5 éven belül nem kerül sor.

Az Európai Unió fejlődő országai rendelkeznek elegendő mozgástérrel ahhoz, hogy újabb fiskális ösztönző intézkedéseket vezessenek be?

Az európai kötvénypiacok megfelelő támogatást kapnak és a hozamok jó eséllyel nem fognak jelentősen emelkedni. Ha a tagországok az EU-tól alacsony kamatlábak mellett forráshoz jutnak, az azt jelenti, hogy nem kell annyi saját kötvényt kibocsátaniuk. Ez befektetői szemmel nézve igencsak pozitív, főleg, ha a periférikus piacokról beszélünk.

A járvány kitörése óta a támogató fiskális intézkedések kulcsfontosságúak a munkaerőpiacok és a cégek támogatása szempontjából.

Az elkövetkezendő negyedévekben újabb költségvetési serkentő lépésekre lesz valószínűleg szükség, mivel az euróövezet kormányai újra társadalmi korlátozó intézkedéseket vezettek be a koronavírus második hulláma miatt.

Néhány európai kormány már bejelentett támogató lépéseket például az átmeneti felmondás lehetőségének meghosszabbítása formájában. Ahogy a gazdasági teljesítmény második mélypontja is nyilvánvalóvá válik, akár további közösségi költségvetési támogató döntések születhetnek.

Az európai szintű helyreállítási alap óriási eredmény volt, mely történelmi precedenst teremtett. Most először támogatja éveken keresztül egy hatalmas anticiklikus, újraelosztó fiskális intézkedés az európai gazdaságok átalakulását.

Véleményünk szerint az európai helyreállítási alap támogatni fogja az Európai Unió feltörekvő országait a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károk helyrehozásában.

Noha a program végrehajtását övező kockázatok befolyásolhatják annak hatékonyságát, a SURE program jelenleg már fut és tompítja a gazdasági lezárások érezhető mellékhatásait.

A támogatásoknak és az uniós hiteleknek köszönhetően a tagállamoknak nem kell annyi saját adósságot kibocsátaniuk. Ez azt jelenti, hogy a hozamok mozgása felfelé várhatóan korlátozott lesz, ami támogatóan hat az európai kötvénypiacokra és az európai feltörekvő piacokra egyaránt.

A Franklin Templeton a társadalmi és környezeti (ESG) szempontokat is figyelembe veszi a befektetési stratégiájának kialakítása során. A tapasztalatai alapján mekkora az ügyfelek érdeklődése az ESG alapok iránt? Hogyan alakul a Franklin Green Target Income 2024 alap által kezelt vagyon?

A Franklin Templeton-nál úgy gondoljuk, hogy az ESG elemzés nem csupán a kockázatok azonosítását és mérését takarja, hanem a befektetési lehetőségek azonosítását is. Az ESG tényezőket a hagyományos pénzügyi elemzések mellett értékeljük, hogy átfogó képet kapjunk, illetve azonosítjuk azokat a befektetéseket, amelyek fenntartható megtérülést eredményezhetnek.

Az ESG faktorokat érintő kötvénybefektetések során azt látjuk, hogy sok ügyfél számára nem a magas hozam elérése az egyetlen szempont.

Egyre több befektető összpontosít az általuk tulajdonolt eszköz környezeti és társadalmi (ESG) jellemzőire. A jó hír pedig az, hogy a jövedelmet preferáló befektetőknek nem kell választaniuk az ESG tényezők és a hozamétvágyuk között.

A Franklin Green Target Income 2024 alappal lehetőséget kínálunk az ügyfeleknek, hogy olyan vállalatokba fektessenek, melyek a széndioxid kibocsátás és a vízgazdálkodás terén környezettudatosabbak. Ez a két terület érdekli az embereket leginkább és ezen területek az alapkezelés szempontjából is könnyen mérhetők.

Az alap szoros együttműködési stratégiát követ az addicionális fejlesztések elősegítése érdekében. Úgy hisszük a párbeszéd és a partnerség kedvezőbb helyzetbe hozza a vállalatokat, mint amire egyedül képesek lennének.

Nagyon örülünk az ügyfelek érdeklődésének az alap iránt. Az európai ügyfelek 418 millió eurót bíztak ránk, miután újra megnyitottuk az alapot az idei második forrásgyűjtési időszakra.

A fix lejáratú befektetések nagyszerű megoldást jelenthetnek azoknak a befektetőknek, akik rendszeres jövedelmet szeretnének realizálni és általában 5 éves fix befektetési időtávban gondolkodnak.”

David Zahn a Franklin Templeton, a világ egyik legnagyobb eszközkezelő cégének alelnöke és az európai kötvény-befektetési részleg vezetője.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Camael
2021. február 06. 23:02
egy oldal rizsát végigolvastam , ilyet egy talpraesett elsőéves diák is össze tud hordani ha akkor feleltetik amikor nem tanulta meg az anyagot, vagy ez a cikk reklámnak készült?
istvánkeve
2021. február 02. 19:16
Valóban fogas kérdések halmaza, amikkel egy erös hitü és megtakarított pénzzel (talán helyesebben : fizetöeszközzel) rendelkezö polgár meg- bírkózhat - ha valóban erös a hite. Csupán egyetlen kérdés: Lesz még EURO 5 év múlva ?
istvánkeve
2020. december 16. 21:13
Analfabétaként nehéz megkülönböztetnem a "W"-t az "M"-töl. Igaz az utóbbi kevébbé tömi a Franklin Templeton befektetési munkáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik