Tüntetések lökik mélyebbre a thai gazdaságot

2020. november 25. 11:36

Takács Zsolt
A koronavírus terjedése és a politikai tüntetések miatt a thai gazdaság nagyon nehéz helyzetben van a közgazdászok szerint.

Euben Paracuelles, a Nomura közgazdásza elmondta, hogy az ország nagymértékben a turizmusra támaszkodik és pont ez a szektor, amelyet teljesen tönkre tett a koronavírus. Az utolsó dolog, amire Thaiföldnek szüksége van az, hogy valami lassítsa a gazdasági növekedést. Ennek ellenére a novemberi tüntetések közvetlenül hatással vannak a fogyasztásra. Paracuelles szerint történelmileg igazolt tény, hogy

tüntetések alatt a kormány nem tud teljes erőfeszítéssel a gazdasági helyzettel foglalkozni.

Az országban folyó demonstrációk többsége békés volt, de néhány tüntető összecsapott a rendőrséggel. A novemberi volt a legerőszakosabb megmozdulás a tüntetések júliusi kitörése óta. A demonstrálók Bangkok rendőrkapitányságát vették célba, miután a rendőrök könnygázzal és vízsugárral szorították vissza a tüntetőket egy nappal korábban.

A demonstrálók a miniszterelnök lemondását és a monarchia megreformálást követelik. Egy elemző szerint a zavargások újabb katonai puccshoz vezethetnek. Paracuelles szerint

az ilyen mértékű politikai bizonytalanság óriási súlyt helyez a gazdaságra.

A közgazdász szerint a kormány által folyósítani tervezett direkt készpénzkifizetések nem hozták a kezdeti elvárásokat, pedig az országnak a fogyasztás megerősítésére van szüksége.

„A fellendülés érkezik, csak nagyon lassú lesz, feltehetőleg a leglassabb az egész régióban” – tette hozzá Paracuelles. A Nomura szerint a thai központi bank nullára fogja csökkenteni az irányadó kamatlábat a következő hónapokban, hogy támogassa a törékeny gazdaságot.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés