Hat éve nem volt ilyen magas az amerikai gazdaság teljesítménye

2020. november 24. 11:30
A várt csökkenés helyett emelkedett az amerikai feldolgozóipar és szolgáltatóipar teljesítménye novemberben, a kompozit teljesítményindex pedig öt és fél éves csúcsot ért el a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének előzetes adatai alapján.

Novemberben a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 56,7 pontra, több mint hat éve a legmagasabbra emelkedett az előző havi 53,4 pontról a várt 53,0 pont helyett.

A szolgáltatóipari BMI 57,7 pontra, öt és fél éve a legmagasabbra emelkedett a szeptemberi 56,9 pontról. Elemzők csökkenést, 55,0 pontot vártak novemberre.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI 57,9 pontra, öt és fél éves csúcsra emelkedett az előző havi 56,3 pontról.

A beszerzésimenedzser-index 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A kompozit adatok körében az új megrendelések beérkezése 2018 óta a legnagyobb növekedést mutatta. Az exportmegrendelések viszont csak marginálisan emelkedtek a feldolgozóiparban és a szolgáltatóiparban egyaránt. A foglalkoztatás viszont a felmérés 2009-es kezdete óta a legnagyobb mértékben emelkedett a szolgáltatóiparnak köszönhetően, miután a feldolgozóiparban lassult a növekedés.

A kilátásokat 2014 májusa óta a legoptimistábban ítélték meg a gazdasági szereplők.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés