Hollandiában még mindig diszkriminálják a várandós nőket a munkaerőpiacon egy felmérés szerint

2020. november 24. 13:19
Hollandiában a várandós vagy csecsemő korú gyermeket nevelő nők még mintegy 40 százalékát éri diszkrimináció a munkaerőpiacon, olvasható a holland emberi jogi intézet hétfőn közzétett felmérésében, megállapítva, hogy nem történt előrelépés a legutóbbi jelentése óta.

A négyévente elvégzett kutatás során 1150, négy évnél nem idősebb gyermekkel rendelkező, dolgozó nőt kérdeztek meg arról, hogy tapasztalt-e hátrányos megkülönböztetést a munkaerőpiacon. A kutatók azt a következtést vonták le, hogy a várandósság nagy kockázati tényezőt jelent a munkakereső nők számára.

A felmérés szerint a válaszadók egyötödét nem vették fel arra a munkára, amelyre jelentkezett, és 10 százalékukkal a munkaadók közölték, hogy kifejezetten várandósságuk miatt nem tudják őket alkalmazni. Az új szerződést kötni kívánó nők egyharmada arról számolt be, hogy munkaviszonyról szóló megállapodást a munkadó az utolsó pillanatban megváltoztatta, illetve az is elfordult, hogy a munkáltató végül meggondolta magát, és nem között szerződést a megkérdezettel.

A kutatás arra is rávilágított, hogy az ideiglenes szerződéssel rendelkező várandós vagy kisgyermekes nők, csaknem felének nem hosszabbították meg a munkaviszonyát. A válaszadók egynegyedét nem léptették elő munkahelyén, nem kaptak se fizetésemelést se jutalékot, illetve problémáik voltak a munkába való visszatérésről szóló megállapodások megkötésében. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek csupán 11 százaléka számolt be a hatóságnak az őt ért diszkriminációról.

Az intézet felszólította a holland kormányt, hogy mielőbb hajtsa végre az egyenlő bánásmódról szóló jogszabályokat a diszkrimináció ezen formája elleni küzdelem érdekében.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés