A tavaszinál enyhébb visszaesést jeleznek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

2020. november 24. 13:14
A brit gazdaság teljesítményének visszaesését jelzik a hétfőn ismertetett előzetes novemberi aktivitási mérőszámok. A mutatók azonban jobbak a vártnál és arra vallanak, hogy a koronavírus-járvány megfékezését célzó mostani korlátozások sokkal kisebb kárt okoznak a gazdaságnak, mint a tavaszi zárlat.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) novemberben 47,4-re, hathavi mélypontra esett a múlt hónapban kimutatott 52,1-ről.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik.

Az IHS Markit a teljes körű BMI-mutatóhoz használt adathalmaz 85 százalékából képzi minden hónap végén az előzetes gyorsfelmérést.

A novemberi előzetes adat hétfői ismertetéséhez fűzött elemzésében a ház kiemeli: az átfogó havi brit BMI-mérőszám a brit gazdaság aktivitásának május óta nem mért ütemű lassulására vall.

A kompozit novemberi indexen belül a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mutatója 45,8, a feldolgozószektor BMI-indexe 56,3.

Az IHS Markit londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy csaknem negyedszázada nem volt ilyen széles különbség a kompozit indexen belül a szolgáltatási szektor és a feldolgozóipar aktivitási jelzőszámai között.

A november 5-én érvénybe lépett, négy hétre szóló, 56 millió angliai lakost érintő intézkedéscsomag értelmében a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a fodrászatok, a szépségszalonok, a pubok, a bárok és az éttermek december 2-ig zárva tartanak.

Chris Williamson, az IHS Markit üzleti főközgazdásza a hétfőn ismertetett adatokat kommentálva közölte: a novemberi mérőszámok kettős mélypontú recessziót valószínűsítenek, ugyanakkor valamelyes vigaszt jelent, hogy a számok nem mutatnak olyan súlyosságú hatást, mint tavasszal.

Williamson arra utalt, hogy áprilisban, a járvány megfékezését célzó, március végén elrendelt országos korlátozások bevezetése utáni első teljes hónapban a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat kompozit BMI-mutatója 13,8 volt.

Ez messze a legalacsonyabb szint volt azóta, hogy e kompozit aktivitási mérőszám rendszeres összeállítása 1998 januárjában elkezdődött, és azt jelezte, hogy a brit gazdaság egészének aktivitása abban az időszakban szabadesésszerűen zuhant.

Az áprilisi kompozit mérőszámon belül a brit szolgáltatási ágazat BMI-mutatója 13,4 volt, amely a szektor aktivitásának teljes összeomlására vallott.

Ez meglátszott a brit gazdaság egészének akkori teljesítményén is: február és április között soha nem mért ütemben, 25,3 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék, és áprilisban is példátlan mértékben, 19,5 százalékkal esett a GDP-érték az előző hónaphoz képest.

Londoni pénzügyi elemzők a hétfőn ismertetett novemberi aktivitási adatokat kommentálva hangsúlyozzák, hogy a számok jobbak az előzetes konszenzusnál: az elemzői közösség előrejelzési átlaga 42,5-ös kompozit BMI-indexet valószínűsített erre a hónapra.

Thomas Pugh, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Capital Economics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó közgazdásza a hétfői adatismertetés utáni elemzésében közölte: a 47,3-es kompozit index alapján 2 százalék körüli havi összevetésű novemberi GDP-visszaesésre lehet következtetni a ház jelenleg érvényes előrejelzésében szereplő 8 százalékos zuhanás helyett.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés