El akarnak küldeni bennünket az asztaltól

2020. november 17. 14:05

Az Európa jövőjét alapvetően befolyásoló ügyekben, mint például a migráció, más álláspontot képviselünk és őket ez zavarja.

2020. november 17. 14:05
György László

„Teljesen természetes, hogy a politikában vitatkozunk arról, hogy melyek a legfontosabb, védendő értékek. Sőt, a politika – a szó eredeti jelentését tekintve – épp erről szól: a közéletet érintő jelenségekről és ügyekről, azok megvitatásáról. Nincs ez másként a mindennapokban sem: az ebédlőasztalnál is szoktunk barátokkal, családtagokkal vitatkozni, sokszor még olyankor is, amikor alapvetően egyetértünk, de eltérő tapasztalatainkból, tájékozottságunkból, élethelyzetünkből adódóan másképpen látunk egy-egy eseményt. Például, bár mindannyiunknak fontos a személyes biztonságunk, ettől még eltérően vélekedhetünk (és vélekedünk is) a bécsi zsinagóga elleni robbantásos merényletről. Tiltsa be, tiltsa ki, ne engedje be, engedje be, de tanítsa meg, értesse meg vele! Van, akinek a személyes szabadsága, van akinek a biztonsága fontosabb, van akit az igazságtalanságok és az egyenlőtlenségek zavarnak leginkább. Ez így rendben is volna.

Az viszont nincs rendben, amikor európai barátaink az asztalnál ránk akarják kényszeríteni a politikai véleményüket csak azért, mert úgy gondolják, hogy az ő igazuk igazabb a mienknél, úgy érzik, erkölcsileg fölöttünk állnak, náluk van a bölcsek köve, a »történelmi igazság«. Ráadásul ezt a politikai véleményt és akaratot olyan megragadhatatlan, a brüsszeliták kénye-kedve szerint értelmezhető fogalmak mögé akarják elrejteni, mint a »rule of law«. Miközben a déli tagállamok az ebédre, a gazdasági mentőcsomagra várnak, hogy túléljék a koronavírus miatti hosszú böjtöt, addig politikai ellenfeleink eldöntötték, hogy addig nem hozzák ki az előételt senkinek, amíg ránk – magyarokra és lengyelekre – nem kényszerítik a politikai véleményüket. El akarnak küldeni bennünket az asztaltól, mert az Európa jövőjét alapvetően befolyásoló ügyekben, mint például a migráció, más álláspontot  képviselünk és őket ez zavarja. Mindezt úgy, hogy az ebédmenühöz mi is befizettük a ránk eső részt. Erről szól a mostani vétó: tiszteletben tartva és betartva az Európai Unió szabályait nem hagyhatjuk, hogy a magyarokat érintő alapvető kérdésekben mások hozzanak a fejünk fölött döntést.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2021. február 10. 17:34
Ez mind igaz, ez viszont micsoda? "Például, bár mindannyiunknak fontos a személyes biztonságunk, ettől még eltérően vélekedhetünk (és vélekedünk is) a bécsi zsinagóga elleni robbantásos merényletről."
monuskaroly
2021. február 09. 22:20
Legyen övék a "jogállam", a mienk pedig a jog. Ugyanis a jogszabályok velünk vannak, amelyek az alapszerződésben szerepelnek.
trma
2021. január 26. 07:40
De. Tulajdonképpen a jogállami kritériumokat elfogadta a parlament. Most a vétóval elvileg ki lehet kényszeríteni, hogy vonják vissza és az eredeti megállapodást fogadják el. Ami már hónapokkal ezelőtt le lett tárgyalva. (Ennyit arról, hogy ki zsarol kit. Tudták jól, hogy ez egy politikai bunkósbot lesz (nincs is kidolgozva, hogy mik a szabályok), és a helyreállítási alap és a hétéves költségvetés összege lett a kényszerítő eszköz). Egyébként a vétóval kapcsolatban: Magyarországnak ha jól számolom az összes képviselője a parlamentben kb 3%-ot tesz ki. Ekkora a súlyunk a parlamentben. Jogállamisági kérdésekben a parlament döntene, ki tudja milyen szabályok alapján. És arról még nem is beszéltünk, hogy magát a vétózást is meg szeretnék szüntetni.
I.E.D.
2021. január 26. 07:39
Lépjetek ki, ne sivalkodjatok. Ha nem akartok úgy élni mint az európaiak, meg ha nem kell a pénzük se- akkor minek oda tartozni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik