Súlyosan érintette a dél-ázsiai országok gazdaságait a koronavírus okozta válság

2020. november 15. 11:04
A Világbank őszi elemzésében csökkentette a dél-ázsiai régió gazdaságainak növekedési előrejelzéseit.

A bank szerint a régió a történelmének legnagyobb recesszióját éli át és a gazdasági aktivitás is szinte egyenlő a nullával. A jelentés szerint a terület gazdasága 7,7 százalékkal csökkenhet 2020-ban.

Ezen belül India gazdasága 9,9, a Maldív-szigeteké 19,5, míg Srí Lanka gazdasága 6,8 százalékkal csökkenhet. 2021-ben a bank szerint a régió gazdasága már 4,5 százalékkal nőhet, de

az egy főre eső jövedelem 6 százalékkal lesz alacsonyabb, mint 2019-ben.

Dél-Ázsiában a munkaerő háromnegyede az informális szektorban dolgozik, aminek köszönhetően a statisztikák alapján egyre többen tartoznak a legszegényebb rétegbe.

India gazdasága már a koronavírus előtt is gyengélkedett, de az idei második negyedévben a GDP 25 százalékkal csökkent és

18,9 millióan vesztették el munkahelyüket a negyedévben.

Pakisztán szolgáltató szektora is romokban, ahol a GDP 1,5 százalékkal zuhant és a szegénységi ráta is drasztikusan nőtt. Az országban a fogyasztói árak inflációja 10,7 százalékkal nőtt és a pakisztáni rúpia értéke is 13,8 százalékkal esett vissza.

Srí Lanka gazdasága 1,6 százalékkal csökkent az első negyedévben azután, hogy 2019-ben 2,3 százalékkal nőtt. A zuhanást az építőipari, textilipari, bányászati és teaipari zuhanás idézte elő. A költségvetési deficit 11,1 százalékra nőtt a 2019-es 6,8 százalékról.

(Borítókép: MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés