Mindenkit meglepett a magyar gazdaság a 11,3 százalékos növekedéssel

2020. november 13. 9:12
Óriási, 11,3 százalékos növekedést ért el a magyar gazdaság a harmadik negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva (viszonyításként, az Egyesült Államokban ez a szám 7,4 százalék volt). A bővülésben közrejátszik, hogy volt honnan emelkedni, hiszen a tavaszi lezárások hatásaihoz képest a nyári nyitás és fellendülés nagy lendületet jelentett. Bár az elemzők nagy növekedési adatra számítottak, a magyar gazdaság komolyan meglepte őket.

A kiigazítatlan, éves alapú (a tavalyi év azonos időszakához viszonyított) GDP-növekedés -4,6 százalék volt, ami sokkal jobb, mint az elemzők által várt 5,2 százalékos visszaesés.

A harmadik negyedévben megindult a járvány okozta válságból való kilábalás, az előző negyedévhez képest a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítménye bővült, írja a KSH.

A gazdasági teljesítmény előző év azonos időszakához mért csökkenését legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció, illetve a pénzügyi szolgáltatások növekedése mérsékelte, ezek voltak a visszapattanás húzóágazatai.

A nemzetgazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához viszonyítva az első három negyedévben 5,6 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint.

Érdekesség, hogy a jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt ún. évesített index 53,5 százalékos magyar növekedést jelez (az Egyesült Államokban ez csupán 33 százalék volt) a harmadik negyedévben, az előző negyedévben mért 46,8 százalékos visszaesés után.

Az évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az aktuális negyedéves – az előző negyedévhez viszonyított – volumenváltozás négy negyedévig folytatódna, tehát egész évben ez a növekedés tartana ki.

A novemberben bevezetett korlátozások már a negyedik negyedéves adatokban látszódnak majd meg, persze ezzel a kormányzat inkább javítja a gazdasági teljesítményt, hiszen megelőzheti a járvány elszabadulásának súlyos gazdasági következményeit.

Vannak már európai adatok is, amiből az látszik, hogy a magyar gazdaság sokkal erősebben teljesít, mint például a német, ahol a negyedéves növekedés csupán 8,2 százalék volt a harmadik negyedévben, a magyar 11,3 százalékkal szemben. A cseh növekedés 6,2 százalékot ért el, a rekorderek a franciák 18,2 százalékkal. És leköröztük Ausztriát is, ahol 11,1 százalékos volt a gazdaság bővülése.

Természetesen hosszabb távon az egész éves növekedés mond többet az idei évről, hiszen egy-egy negyedév adatait alapvetően meghatározzák az országok különböző lezárásai és küzdelmei a járvánnyal.

(Fotó: MTI/Ujvári Sándor)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!



Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Van egy csomó lefojtott igény, ami hamarosan felszabadul a következő 3-4 hónapban. A
karácsonyi nagybevásárlást nem fogja semmi megzavarni, talán csak a két ünnep közötti
túristazizegés lesz valamivel kisebb. Vagy nagyobb.

Nagyon fontos, hogy ezeket a lefojtott igényeket belső piacon elégítsük ki. Keresd a magyart!

Mint Király Júlia, amikor kijött egy interjúban, hogy jaj, milyen magas az infláció, berakták alá egy tíz évvel korábbi interjúját, hogy pont jó az infláció akkori szintje (ami magasabb volt, mint amit kifogásolt).
Ja, hogy akkor olyan szakemberek voltak az ország élén, mint Bajnai meg Simor...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés