Hatalmasat hajrázott a brit gazdaság a harmadik negyedévben

2020. november 12. 16:36

A legfrissebb adatok szerint rekordütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye harmadik negyedévben az ugyancsak példátlan előző negyedévi visszaesés után, de még mindig jelentősen elmarad a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti szinttől.

2020. november 12. 16:36
null

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett első becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 15,5 százalékkal nőtt júliustól szeptemberig az előző naptári negyedévvel összevetve, tükrözve a koronavírus-járvány megfékezését célzó, március végén életbe léptetett korlátozások fokozatos feloldását.

Ez volt a leggyorsabb negyedéves növekedés a brit gazdaságban azóta, hogy a statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a negyedévi összevetésű GDP-adatok rendszeres közlését.

Az ONS hangsúlyozta ugyanakkor: jóllehet a GDP-érték szeptemberben 22,9 százalékkal meghaladta az áprilisban elért mélypontot, még mindig 8,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint februárban, az országos zárlat bevezetése előtti utolsó teljes hónapban.

Február és április között soha nem mért ütemben, 25,3 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék, és áprilisban is példátlan mértékben, 19,5 százalékkal csökkent a GDP-érték az előző hónaphoz képest.

A statisztikai hivatal csütörtöki kimutatása szerint szeptemberben 1,1 százalékkal emelkedett a brit gazdaság teljesítménye havi összevetésben, és ez volt az ötödik olyan hónap egymás után, amelyben nőtt a GDP-érték.

A hazai össztermék ennek ellenére 9,7 százalékkal volt alacsonyabb a harmadik negyedévben, mint 2019 végén, és 9,6 százalékkal maradt el a tavalyi azonos negyedévben mért szinttől.

Azt ONS számításai szerint a brit gazdaságban mért idei halmozott visszaesés több mint a kétszerese az olasz, a német és a francia gazdaság teljesítménycsökkenésének, és csaknem háromszorosan haladja meg az amerikai GDP-érték 2019 végéhez viszonyított csökkenését.

Londoni makrogazdasági elemzők várakozása szerint a rekordütemű harmadik negyedévi növekedéssel egyelőre véget is ért a brit gazdaság kilábalása a súlyos recesszióból.

Thomas Pugh, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Capital Economics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó közgazdásza a csütörtöki GDP-adatismertetés utáni gyorselemzésében közölte: máris tudható, hogy a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése végett bevezetett újbóli korlátozásokat a brit gazdaság ismét komolyan megszenvedi.

A Capital Economics azzal számol, hogy a hazai össztermék novemberben 8 százalékkal zuhan havi összevetésben, és ez a harmadik negyedév egészében várhatóan 3,5 százalékos visszaesést okoz a második negyedévhez mérve.

Pugh szerint ugyanakkor a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztéséről érkező ígéretes hírek azt jelentik, hogy a következő hat hónap utáni időszak kilátásai „sokkal rózsásabbnak” bizonyulhatnak a cég által korábban feltételezettnél.

Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics elemzőház brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a friss GDP-adatok ismertetése utáni prognózisában közölte: az újbóli korlátozások figyelembevételével a cég 6 százalékos havi összevetésű GDP-visszaesésre számít novemberben. Decemberre viszont 5 százalékos havi növekedést várnak, és ennek alapján a negyedik negyedév egészében csak 0,5 százalékos csökkenésre számítanak.

A Pantheon Macroeconomics vezető közgazdásza szerint a brit GDP-érték valószínűleg októberben sem haladta meg a szeptemberit.

Tombs szerint erre vall, hogy a brit gazdaság aktivitását mérő összágazati kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) a szeptemberi 56,5-ről októberben 52,1-re csökkent, és ez a szint történelmi távlatú visszatekintésben elhanyagolható havi összevetésű GDP-növekedésre utal.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2020. november 13. 12:35
Na, végre egy jó hír az EU-nak. :-) Drukkolunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik