Tovább romlott a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe

2020. november 10. 10:45
Novemberben már a második egymást követő hónapban romlott a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexe, de a vártnál valamivel kisebb mértékben, mivel a koronavírus-járvány nem ütötte meg olyan keményen a gazdaságot, mint korábban gondolták.

A Sentix honlapján hétfőn közzétett felmérés szerint az euróövezet befektetői hangulatindexe 1,7 ponttal, mínusz 10 pontra süllyedt. A piac a ténylegesnél sokkal rosszabb értéket, mínusz 15 pontot várt novemberre.

A mutató két összetevője közül az aktuális helyzet és a jövőbeni kilátások megítélése egyaránt romlott.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató mínusz 32,3 pontra süllyedt az októberi mínusz 32,0 pontról.

A hat hónapra előretekintő, konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke az előző havi 18,8 pontról 15,3 pontra, május óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

A felmérés eredményeit összegezve Manfred Hübner, a Sentix vezérigazgatója rámutatott, hogy a számos európai országban újra bevezetett zárlatok kisebb hatást gyakoroltak a gazdaságra annál, mint amitől tartani lehetett. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy

Ázsiában és az Egyesült Államokban nem voltak olyan drasztikus szigorítások.

A Sentix németországi hangulatindexe viszont alig romlott, az októberi 1,4 pontról 1,3 pontra süllyedt értéke. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató a hatodik egymást követő hónapban emelkedett, értéke mínusz 19,3 pontról mínusz 17,5 pontra nőtt novemberben. A kilátásoké ugyan 24,5 pontról 22,0 pontra esett, de a pozitív tartományban tartózkodik továbbra is, jelezve, hogy a gazdaság még nem hagyta el a növekedő pályát. Belső impulzusok hiányában azonban

a német gazdaság immár a külső kereslet alakulásától függ

– figyelmeztetett Hübner.

A Sentix havi rendszerességgel végzett felmérésében november 5. és 7. között 1114 befektető és pénzügyi elemző vett részt, köztük 270 intézményi befektető.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés