A vírus után tovább növekedhetnek az egyenlőtlenségek

2020. november 10. 11:41

Takács Zsolt
A döntéshozók szerint a vírus utáni, fellendülést követő időszak legnagyobb problémája az egyenlőtlenség lesz Thaiföldön.

Az ország gazdasága valószínűleg nem nyeri vissza a következő két évben a koronavírus miatt elvesztett lendületet és a fellendülésnek is nagy ára lehet – mondta Sethaput Suthiwart-Narueput, a thai központi bank elnöke. Sethaput szerint

a koronavírus hatásairól szóló vita megváltozott és új irányt vett fel.

Az első várakozások úgy szóltak, hogy a vírus gazdasági hatása súlyos lesz, de nem tart sokáig, ezért próbálták a döntéshozók átvészelni ezt az időszakot közvetlen pénzkifizetésekkel és hitelmoratóriummal.

Mára azt gondolják a szakértők, hogy

a koronavírus hatásai évekig velünk maradnak.

A központi bank elnöke szerint az ország gazdasága a következő két évben nem tér vissza a vírus előtti szintre. Ennek fényében meg kell változtatni az adósságpolitikát is. „Amikor a gazdaság teljesen talpra állt, akkor sem lesz minden ugyanolyan, mint korábban. Nagy a kockázata annak, hogy az egyenlőtlenség sosem látott szintre fog emelkedni” – mondta Sethaput.

A vírus súlyosan érintette a thaiföldi vállalkozásokat, abból is leginkább a turizmusban működőket és a középvállalkozásokat. Ez a folyamat magas munkanélküliségi rátát és háztartási adósságot hozott magával. Sethaput azt mondta, hogy 2021-ben 8-9 millió külföldi turistával számolnak, ami óriási visszaesés a tavalyi 40 millióhoz képest. Annak ellenére, hogy a döntéshozók a belföldi turizmus fellendítésén dolgoznak, nem lehet elhanyagolni a külföldi turizmusból eredő bevételt, ami az ország GDP-jének 11-12 százalékát teszi ki.

Az exportot tekintve vannak pozitív jelek, de ez nem segít kellő mértékben a központi bank elnöke szerint. Egy jelentés szerint az ország exportjának közel felét a petrolkémia, elektronika és az autóipar teszi ki, miközben ez a három szektor az ország munkaerejének mindössze 4 százalékát foglalkoztatja.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés