A harmadik negyedévben javult, majd ismét romlani kezdett a fizetőképesség

2020. november 5. 12:45
Folytatódott a háztartások pénzügyi helyzetének stabilizálódása a harmadik negyedév elején, az időszak végére azonban kissé ismét csökkent az Intrum fizetőképességi mutatója – közölte a követeléskezelő társaság.

Az Intrum Fizetőképességi Index (IFI) átlagos értéke a harmadik negyedévben 38,1 volt, ami jelentősen elmarad a tavalyi, azonos időszakban mért 52 pontos értéktől, de javulást jelent a második negyedév végén mért 37,1 pontos értékhez, és különösen a járvány áprilisi csúcsán mért 18,9 ponthoz képest.

Július végétől kezdve viszont már újra csökkent a lakosság fizetőképessége, szeptember végére 35,8 ponton állt.

A közleményben megjegyezték: a fizetőképességi adatok alátámasztják a Pénzügyminisztérium jóslatát, miszerint

W-alakú kilábalásra lehet számítani a recesszió után.

Deszpot Károly, az Intrum értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy korábban az IFI grafikonja pontosan jelezte előre a nemzeti össztermék alakulását. Szerinte azért sem romlott egyelőre a tavaszihoz hasonló mértékben a fizetőképesség, mert a korlátozások enyhébbek, továbbá a lakosság felkészültebben várta a második hullámot.

Az IFI olyan mutatókból áll össze, mint a jövedelmek mértéke, az adósságállomány, a megtakarítások értéke és a háztartási fogyasztás. Az index növekedése azt jelenti, hogy a háztartások pénzügyi helyzete stabilizálódik, könnyebben tudják fizetni a kiadásaikat, és több pénzt tudnak félretenni.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés