Lendületesen bővült a kínai szolgáltatóipar teljesítménye októberben

2020. november 04. 10:50

Lendületesen bővült a kínai szolgáltatóipar teljesítménye októberben – derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

2020. november 04. 10:50

A Caixin/Markit szerdán közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) októberben 56,8 pontra emelkedett a szeptemberi 54,8 pontról. A múlt havi adat az elmúlt évtized második leggyorsabb ütemű növekedését jelzi: 2010 augusztusa óta csupán idén júniusban regisztráltak az októberinél nagyobb mértékű emelkedést. A kínai szolgáltatóipari BMI ezzel hatodik hónapja áll a növekedést és a visszaesést elválasztó, 50 pontos küszöb fölött.

A teljesítmény javulását októberben változatlanul az új megrendelések számának emelkedése ösztönözte, amely ismét gyorsuló ütemben nőtt a megelőző hónaphoz képest. A külföldi kereslet azonban a negyedik egymást követő hónapja csökkent az exportpiacokat megbénító újabb járványhullám következtében, az exportmegrendelések állományának részindexe ráadásul tovább zsugorodott.

A foglalkoztatottságot tükröző részindex októberben további javulást jelzett, a harmadik egymást követő hónapja emelkedve. Az októberi adat, ugyan szerény növekedést tükrözve, de az elmúlt egy év legkedvezőbbjének számít.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex 2012 áprilisa óta a legnagyobb mértékű derűlátásról árulkodott a múlt hónapban. A vállalatok a kereslet további élénkülése mellett arra számítanak, hogy a járvány megfékezésével a globális gazdasági körülmények is javulhatnak a következő egy év során.

A szintén szerdán közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a szeptemberi 54,5 pontról 55,7 pontra emelkedett októberben. Az adatokhoz mellékelt közleményben Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza rámutatott: a kompozit BMI az elmúlt tíz év legjobb eredményét tükrözte. Bár a szakértő a következő hónapokra a kínai gazdaság helyreállásának folytatódását jelezte előre, ám figyelmeztetett, hogy a Kínán kívüli bizonytalanságok miatt a döntéshozóknak körültekintőnek kell lenniük a járvány utáni monetáris és fiskális politika normalizását illetően.

A kínai statisztikai hivatal szombaton tette közzé a feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor beszerzésimenedzser-indexét. A javarészt nagyobb, állami kézben lévő vállalatok körében folytatott hivatalos felmérés adatai alapján a szolgáltató szektor teljesítménye szeptemberhez képest 0,3 ponttal 55,5 pontra nőtt októberben. Az erősödést a statisztikai hivatal szakértője részben annak tulajdonította, hogy az október első nyolc napjára eső, a nemzeti ünnep, valamint az őszközép ünnep miatt munkaszünetben javult az utazási és fogyasztási kedv.

A hivatalos kompozit beszerzésimenedzser-index 55,3 pontra bővült októberre a szeptemberi 55,1 pontról.

Kína gazdasági helyreállása a harmadik negyedévben tovább gyorsult: a növekedés mértéke 4,9 százalékra emelkedett a második negyedévben mért 3,2 százalékról. A koronavírus-járvány bénító hatásaira az ország gazdasága az év első három hónapjában 6,8 százalékkal zsugorodott. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idén 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan, 2021-re pedig 8,2 százalékos bővülést valószínűsít.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik