Csökkentek az ipari termelői árak az euróövezetben szeptemberben

2020. november 4. 15:33
Szeptemberben már 14. hónapja csökkentek az ipari termelői árak éves szinten az euróövezetben.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán azt közölte, hogy az euróövezetben tavaly szeptemberhez képest 2,4 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az augusztusban mért 2,6 százalékos visszaesés után. A szeptemberi adat megegyezik az elemzői várakozásokkal.

Tavaly augusztus óta minden hónapban csökkent az éves összevetésű ütem, a legnagyobb mértékben, 5 százalékkal májusban, a koronavírus-járvány első hullámának tetőzésekor. Tavaly augusztus óta a legkisebb csökkenést idén januárban jegyzeték fel, 0,5 százalékosat.

Havi összevetésben szeptemberben már a negyedik egymást követő hónapban emelkedtek az ipari termelői árak, az elemzői várakozásokkal összhangban 0,3 százalékkal. Augusztusban 0,1 százalékos emelkedést mértek.

Az Európai Unióban augusztushoz képest 0,3 százalékkal nőttek, éves összevetésben 2,2 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak szeptemberben. Augusztusban havi szinten 0,2 százalékkal nőttek, éves összehasonlításban pedig 2,4 százalékkal estek a termelői árak.

A gyakran változékony energiaárakat nem számolva havi összevetésben mindkét blokkban stagnáltak, míg éves összevetésben az euróövezetben 0,3 százalékkal, az unióban pedig 0,2 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak.

Az energia szektorban tavaly szeptemberhez képest az euróövezetben 8,4 százalékkal, az unióban pedig 8,1 százalékkal csökkentek a termelői árak.

Éves összevetésben a legnagyobb mértékben Máltán (+1,7 százalék), Magyarországon (+0,9 százalék) valamint Szlovéniában és Szlovákiában (egyaránt +0,3 százalékkal) nőttek az ipari termelői árak szeptemberben. A legnagyobb csökkenés Cipruson (-7,7 százalék), Litvániában (-7,3 százalék) és Görögországban (-5,6 százalék) volt.

Augusztushoz mérve Írországban (+4,3 százalék), Magyarországon (+1,2 százalék) és Hollandiában (+0,9 százalék) nőttek a legnagyobb mértékben az ipari termelői árak, míg a legerősebb csökkenést Cipruson (-1,3 százalék), Észtországban és Finnországban (egyaránt -0,8 százalék), valamint Görögországban és Litvániában (egyaránt -0,3 százalék) mérték.

A termelői árak a fogyasztói infláció alakulásának egyik indikátora. Az Európai Központi Bank EKB) arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés