Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet

2020. október 29. 19:11

Varga Mihály
Döntsék el kinek higgyünk: Karácsonynak, vagy a Moody's-nak?

„Kínos magyarázkodást lehet olvasni a főpolgármester közösségi oldalán. Lényege: A csúnya, gonosz kormány elveszi a főváros pénzét, tönkreteszi a Fővárosi Önkormányzatot. 

Akkor lássunk néhány tényt: 2010 óta a kormány 375 milliárd Ft adósságot vállalt át Budapesttől. Közben az iparűzési adó bevételei 85 Mrd-ról 164 Mrd-ra emelkedtek. 

A Fővárosi Önkormányzatnak 2020 második negyedévének végén 27,9 milliárd Ft állt rendelkezésre, állampapírban 135 milliárdja volt. 

A szolidaritási elvet – ahol a gazdagabb önkormányzatok szolidaritási hozzájárulással támogatják a szegényebbeket – korábban csak egy önkormányzat törte meg, és fizetett kevesebbet: Budapest. Ezt a kivételezettséget szünteti meg fokozatosan a kormány: A főváros idén a normál képlet szerinti összeg 85 százalékát fizeti be, csak jövőre szűnik meg a kivételezett helyzet. Ez a folyamat egyébként már Tarlós István idejében elkezdődött. 

Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet, közben a – kormánnyal szemben kritikus – Moody's hitelminősítő stabilról pozitívra javította a főváros pénzügyi helyzetének megítélését. Döntsék el kinek higgyünk: Karácsonynak, vagy a Moody's-nak?”


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés