Lehet, hogy mesébe illő lesz a harmadik negyedéves amerikai növekedési szám

2020. október 28. 16:13

Takács Zsolt
Az október 29-én megjelenő negyedéves GDP-adat minden bizonnyal rekordnagyságú lesz az Egyesült Államokban. Több szakértő is 30 százalékos növekedést jósol éves alapon, amely nagyjából kétszer akkora, mint bármilyen negyedéves növekedés a második világháború óta.

Mesébe illő, de csak statisztika

A valószínűleg mesébe illő növekedés ellenére rengeteg gyenge pontja van még az amerikai gazdaságnak, ráadásul a fellendülés üteme is lassul, ami aggodalomra adhat okot.

Egy harminc százalékos növekedés csalóka lehet, mivel például egy 100 dollár értékű részvény esetében 30 százalékos csökkenést követően az értékpapír ára 70 dollár lesz. Ha újra 30 százalékos emelkedés történik, akkor annak értéke csak 91 dollár lesz (a 70 dollár 30 százaléka 21 dollár).

Ebben a viszonylatban

a második negyedéves óriási csökkenés okozta sebeket kevésbé enyhíti egy 30 százalék körüli növekedés

a harmadik negyedévben.

Még ha tényleg 30 százalékkal növekszik is a gazdaság, a gazdasági kibocsátás szintje akkor is 4 százalékkal marad a 2019-es szint alatt.

Csalóka adatok

Az Egyesült Államok GDP-adatait évesítve adják meg, ami azt mutatja, hogy a gazdaság mennyit nőtt vagy csökkent volna, ha egész évben fenntartotta volna az adott növekedési ütemet. Emiatt a második negyedéves zuhanás és a harmadik negyedéves visszapattanás is kissé eltúlzott a statisztika szerint.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a harmadik negyedéves növekedés nem azt jelenti, hogy a gazdaság óriási lendületben van éppen, mivel ez csak a július-szeptemberi átlagos növekedést veti össze az április-júniusi átlagos növekedéssel, utóbbi pedig borzasztóan gyenge szám.

Sokkal pontosabb képet ad a harmadik negyedéves növekedésről a ledolgozott órák száma a Brookings cikke szerint. Ez 25 százalékkal nőtt évesítve a második és harmadik negyedév között. Az átlagokat vizsgálva tisztán látszik, hogy a második negyedévet április húzza le leginkább és a harmadik negyedév magas átlagát május és június adja, ahol a növekedés közel fele történt.

Ledolgozott munkaórák alakulása

Gyenge munkaerőpiac

A gazdasági növekedés üteme lassulni kezdett az őszi hónapokra az Egyesült Államokban. Ezt mutatja a személyes fogyasztás is, amelynek lendülete már augusztusban akadozott, de a kiskereskedelmi forgalomban is hasonló tendencia figyelhető meg, bár az kismértékben növekedni tudott szeptemberben.

A lassú növekedés nagy veszélyt jelent a munkaerőpiacra.

A februári szinthez képest 10 millióval kevesebb munkahely van jelenleg. Júniusban rekordmértékben, 4,8 millió új munkahellyel bővült a munkaerőpiac, de ez júliusra 1,8 millióra, augusztusra már 1,5 millióra, szeptemberre 660 ezerre csökkent. 

Ha a munkaerőpiac bővülése tovább lassul, akkor hosszú évekre lesz szükség, hogy az visszatérjen a vírus előtti szintre. A foglalkoztatottság helyreállása egyelőre egyáltalán nem hasonlít V-alakra. 

A nyár közepén a munkapiacot egyébként leginkább az erősítette, hogy visszavették azokat a munkavállalókat, akiket korábban ideiglenesen elbocsátottak. Ez sokkal könnyebb feladat, mint egy új munkavállalót a megfelelő cégnél elhelyezni.

Áprilisban a munkanélküliek 78 százaléka azt nyilatkozta magáról, hogy csak ideiglenesen vesztette el munkahelyét. Ez az arány szeptemberre 37 százalékra csökkent. Márciusban még 1,5 millió ember gondolta véglegesnek az elbocsátását, de ez a szám szeptemberre 3,8 millióra nőtt. Ennek a mutatónak a növekedése szokatlanul gyors. A nagy gazdasági világválság idején az első hat hónapban csak félmillióval nőtt azok száma, akik véglegesen elvesztették munkahelyüket. Azoknak, akik kiestek a munkaerőpiacról, hónapról-hónapra kevesebb esélyük van visszatérni régi munkahelyükre.

Végleges munkahely elvesztések alakulása

Nincs minden rendben

Egy esetleges kiugró gazdasági növekedési adat ellenére az amerikai családok helyzete nem feltétlenül javult, továbbra is óriási sorok állnak az ételbankok előtt. 2,4 millió ember volt munka nélkül több mint 27 héten keresztül és ez a szám folyamatosan nő.

Ezek a mutatók a Brookings szerzője szerint azt jelzik, hogy

az amerikai gazdaságnak segítségre van szüksége.

Elsősorban a vírust kell ellenőrzés alá vonni, mivel egyes szektorok egyszerűen nem tudnak újranyitni, amíg a járvány ilyen ütemben terjed.

Ezenfelül a gazdaságnak további pénzügyi támogatásra van szüksége az intézet szerint. A szövetségi kormány és az önkormányzatok folyamatos elbocsátásokba kezdtek, mivel a költségvetésük extrém stressznek van kitéve. Okos költségvetési politika elősegíthetné azt, hogy a jelenleg is tartó recesszió ne nyúljon el – olvasható a Brookings cikkében.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés