A kínai növekedés 44 éve nem volt olyan alacsony, mint 2020-ban

2020. október 28. 15:24

Takács Zsolt
Kína gazdaságának növekedési üteme több mint négy évtizede nem volt ilyen alacsony, mint most, a koronavírus árnyékában.

Az ijesztőnek tűnő adatokat viszont derülátó 2021-es növekedéssel egészíti ki a Reuters. A világ második legnagyobb gazdasága 2,1 százalékkal bővülhet 2020-ban a lap által megkérdezett 37 szakértő előrejelzésének mediánja szerint. Ez a szám 0,1 százalékkal alacsonyabb, mint a júliusi eredmény.

Még ezzel a gyenge növekedéssel is Kína lenne az egyetlen meghatározó gazdaság, amely növekedni képes 2020-ban.

Kínában a gazdasági fellendülés új erőre kapott a harmadik negyedévben a fogyasztás növekedése következtében, annak ellenére, hogy a járvány újra felütötte a fejét az országban és

a kereskedelmi háború is tovább éleződött az USA és Kína között.

A kutatás szerint a negyedik negyedévben 5,8 százalékkal nőhet az ország GDP-je. 2021-ben a gazdaság 8,4 százalékkal bővülhet, amelyben kulcsszerepe van annak, hogy a globális gazdaság is erősödni fog.

Az export, a belső fogyasztás és a beruházások negyedik negyedéves növekedésének köszönhetően ez a három hónapos időszak lehet a legnagyobb bővülés, amelyet az elmúlt években mértek az országban. A fellendülés 2021 első félévében csúcsosodhat ki, azonban hosszabb távon Kína előtt is sok akadály áll: a központi bank elnöke szerint Kínának egyensúlyt kell teremtenie a stabil gazdasági növekedés és kockázatkerülés között még úgy is, hogy idén ideiglenesen hagyták elszállni az adósságot, mivel a gazdaság költségvetési támogatást igényelt.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés