Demográfiai kegyelemdöfés a járvány a japán gazdaságnak

2020. október 28. 17:31

Takács Zsolt
A Japánban hosszú ideje fennálló demográfiai válságot még tovább ronthatja a koronavírus, pedig már így is a japán a legidősebb társadalom a világon.

Japánban a lakosság több mint 35 százaléka 65 éves vagy afeletti lesz 2050-re. Ez a folyamat veszélyt jelent a gazdaságra és az államháztartásra egyaránt.

Sokan félnek is gyermeket vállalni ilyen bizonytalan időszakban

– nyilatkozta Tetsushi Sakamoto miniszter.

Egy friss kutatás szerint május-június között a terhességek száma 11,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest Japánban.

Ugyanebben az időszakban az új házasságkötések száma 36,9 százalékkal csökkent. Ez az adat azért is fontos, mert Japánban a csecsemők többsége házasságból születik.

Hideo Kumano, a Dai-ichi Life Research Institute vezető közgazdásza szerint a helyzet nagyon komoly, mert a negatív hatások sokáig éreztetik hatásukat, ami aztán további csökkenést eredményezhet.

A korábbi elnök, Shinzo Abe már nemzeti válságnak nevezte a csökkenő születésszámot.

2019-ben a születések száma 5,6 százalékkal, közel 865 ezerrel volt alacsonyabb szinten, mint egy évvel azelőtt. A csökkenő tendencia most tíz évvel felgyorsulhat a koronavírus miatt.

Az IMF szerint a globális gazdaság 5,2 százalékkal bővül 2021-ben, de a Valutaalap adatai szerint a japán GDP csak 2,3 százalékkal nőhet és ennek hátterében Kumano szerint az elnéptelenedés áll.

A Nikkei által végzett kutatás szerint

a japán gazdaság nem fog visszatérni a vírus előtti szintre egészen 2024-ig.

A döntéshozók persze igyekeznek segíteni a demográfiai válságon. Többek között egészségbiztosítás alá vonták a termelékenységi kezeléseket és megduplázták az ifjú házasok egyszeri állami támogatásának felső határát 5726 dollárra.

„Különböző kimenetelek vannak arra vonatkozólag, ha a születések száma tovább csökken, de az biztos, hogy a jelenlegi rendszerek – beleértve a társadalombiztosítási rendszert is – összeomolhatnak” – mondta Masaju Matsuyama, volt japán miniszter.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés