Spanyolországban teljesen elszabadult a munkanélküliség a harmadik negyedévben

2020. október 27. 15:27
Spanyolországban a harmadik negyedévben 355 ezerrel, 10,5 százalékkal emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma a második negyedévhez képest, amellyel a munkanélküliségi ráta 16,2 százalékra nőtt, közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) kedden.

A hivatal által végzett aktív népességfelmérés (EPA) adatai szerint a munkanélküliek száma meghaladta a 3,7 milliót július és szeptember között.

Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatás rekord mértékben, 3 százalékkal, mintegy 570 ezerrel nőtt az előző negyedévhez képest. A foglalkoztatottak száma közelít a 19,2 millióhoz.

Éves összehasonlításban 2019 harmadik negyedévéhez képest 508 ezerrel lett több munkanélküli és 697 ezerrel kevesebb foglalkoztatott.

Spanyolországban a munkanélküliség március második felében ugrott meg, miután a koronavírus-járvány miatt lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapotot vezettek be. Számos termelőágazat átmenetileg leállt, hónapokra bezártak egyebek mellett a vendéglátóhelyek, a szállodák, és néhány kivétellel az üzletek többsége is. A kiesett veszteséget azóta sem sikerült pótolni, mivel a járvány alakulásától függően hol enyhülnek, hol szigorodnak a különböző korlátozó intézkedések.

A március óta eltelt hét hónapból ötben emelkedett a munkanélküliek száma, csökkenést csak júliusban és szeptemberben mértek.

A spanyol kormány számításai szerint az évet 19 százalékos munkanélküliséggel zárják, de abban bíznak, hogy jövőre 17,2 százalékra csökkenhet a mértéke.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés