Gazdasági összeomlástól tart az iraki kormányfő

2020. október 21. 18:47
Történetének egyik legsúlyosabb válságán megy keresztül Irak, és félő, hogy a koronavírus-járvánnyal tetézett bajok maguk alá temetik az ország gazdaságát, mondta Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök szerdán Berlinben.

A májusban hivatalba lépett kormányfő a német fővárosban tett bemutatkozó látogatásának második, befejező napján tartott tájékoztatón kiemelte, hogy hazája több tényező együttes hatásaként rendkívüli mélységű válságba süllyedt. Elmondta, hogy a legfőbb hosszú távú, szerkezeti gond, a legnagyobb kihívás a mindenütt jelenlévő korrupció, amelyet tovább súlyosbít a rossz kormányzás, amely az előző kormányok munkáját jellemezte.

Mint mondta, a bagdadi vezetés eddig szinte kizárólag a kőolaj-kitermelésből származó bevételre támaszkodott. A kőolaj világpiaci árának zuhanása viszont megtizedelte ezt bevételt. „Nagyon rossz gazdasági helyzetet örököltem, az államkassza csaknem üres, és a nyakunkon a koronavírus” – fogalmazott Musztafa al-Kádimi, hozzátéve, hogy mindez „szinte teljes gazdasági összeomláshoz vezet”.

A többnyire arabok és kurdok lakta negyvenmilliós közel-keleti ország helyzetét még inkább nehezíti a szomszédos Irán és az Egyesült Államok viszálya. Az Iránhoz hű síita milíciák támadásai ugyan az Irakban állomásozó amerikai csapatok és más amerikai érdekeltségű célpontok ellen irányulnak, de leginkább a bagdadi kormány tekintélyét rombolják – húzta alá a miniszterelnök, aki Párizsból érkezett kedden Berlinbe.

Musztafa al-Kádimi a francia fővárosban tárgyalt Emmanuel Macron államfővel, Berlinben pedig találkozott Angela Merkel kancellárral, aki a keddi megbeszélés előtt tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az új iraki kormány igen erősen elkötelezett a reformok mellett. A korrupció elleni küzdelem erősítése, a jogállamiság megszilárdítása, az erőszak állami monopóliumának biztosítására tett erőfeszítések és a 2021 júniusára tervezett előrehozott választások bejelentése mind-mind erősítheti az állami intézményekbe vetett bizalmat – mondta Angela Merkel.

A német kancellár és az iraki miniszterelnök egyaránt hangsúlyozta, hogy változatlanul komoly veszélyt jelent a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet, méghozzá nemcsak Irakban, hanem az egész társégben. Németország az Iszlám Állam visszaszorítására szervezett nemzetközi koalíció és a NATO tagjaként is támogatja az iraki védelmi erőket a dzsihadisták elleni küzdelemben – jelentette ki a német kancellár, rámutatva, hogy a szövetségi parlament (Bundestag) a napokban dönt a hadsereg (Bundeswehr) IÁ elleni küldetésének meghosszabbításáról.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Irak a koronavírus-járvánnyal leginkább sújtott országok közé tartozik. Több mint 430 ezer fertőződést regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma meghaladja a tízezret.

A Bundeswehr egy 270 fős egységgel vesz részt az Irak és Szíria területén az Iszlám Állam ellen folytatott műveletben. A kormány azt javasolja a Bundestagnak, hogy a bevethető katonák maximális számát emeljék 500-ra, és a küldetést hosszabbítsák meg 15 hónappal.

(MTI)

| Irak

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában