Szingapúr már túl van a nehezén

2020. október 20. 19:39

Szingapúr gazdaságának zuhanása lassult a harmadik negyedévben annak köszönhetően, hogy enyhítettek a szigorú korlátozásokon.

2020. október 20. 19:39
null
Takács Zsolt

A kereskedelemtől nagyban függő városállomnak sok időre lesz szüksége, hogy talpra álljon a koronaválságból. A pénzügyi központ 2008 után 2020 második negyedévében került újra recesszióba, amikor szigorú korlátozásokat vezettek be a koronavírus terjedésének lassítása érdekében. „Szingapúr túl van a nehezén, de a fellendülés rázós lehet” – mondta Song Seng Wun a CIMB Private Banking közgazdásza.

A harmadik negyedévben a városállam GDP-je 7 százalékkal csökkent éves bázison az előzetes adatok alapján, ami óriásinak számít, de sokkal jobb, mint a második negyedéves 13,3 százalékos zuhanás.

Az előző negyedévhez képest a gazdaság 7,9 százalékkal bővült

az előző időszak 13,2 százalékos zuhanását követően. A feldolgozóipar – amely magában foglalja a kulcsfontosságúnak számító félvezető-exportot – 2 százalékkal tudott növekedni július és szeptember között.

A szolgáltató-szektor is kisebb mértékben csökkent, mint eddig, bár a turizmus leállása miatt továbbra is nagyon rossz helyzetben van az ágazat. Az építőipar 44,7 százalékkal bővült, míg az előző negyedévben 60 százalékkal csökkent. A szingapúri központi bank nem változtatott a monetáris politikán.

Szingapúr kereskedelemfüggő gazdaságát leginkább külső sokkok érik, ennek köszönhetően a fellendülés is gyors lehet és az újonnan azonosított fertőzöttek száma is csökkenésbe kezdett.

(Borítókép: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik