Több mint 750 ezer embernek segíthet a hitelmoratórium meghosszabbítása

2020. október 20. 15:47

Jövőre 400-450 milliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál annak köszönhetően, hogy a kormány javaslatára az Országgyűlés elfogadta a hitelfizetési moratórium fél éves meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. Az intézkedés több mint 750 ezer személyre terjedhet ki – közölte a Pénzügyminisztérium kedden.

2020. október 20. 15:47

A képviselők 166 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hagyták jóvá a pénzügyminiszter által benyújtott javaslatot.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs szeptember 19-i rendkívüli ülése után jelentette be, hogy a kormány fél évvel meghosszabbítja az év végén lejáró moratóriumot 2021. június 30-ig.

A hosszabbítással minden gyermeket nevelő család, minden nyugdíjas, továbbá a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak élhetnek, valamint azok a vállalkozások, amelyeknek a bevétele jelentősen csökkent – írták.

A mutatószámot, amely lehetőséget biztosít a moratórium meghosszabbítására vállalkozások esetén, külön kormányrendelet fogja meghatározni. Az érintett vállalkozásoknak kérelmezniük kell a moratórium további igénybevételét, bemutatva, hogy nehézséggel küzdő vállalkozásnak minősülnek, adatokkal is alátámasztva – tették hozzá.

Az új intézkedéssel a lakossági moratóriumot eddig igénybe vevők 47 százaléka, összesen több mint 750 ezer ember élhet.

A moratóriumot igénybe vevők legnagyobb csoportját a gyermeket nevelő családok jelentik,

becsült számuk meghaladja a félmilliót – áll a közleményben.

A fizetési haladék igénybevétele miatt az adósok továbbra sem kerülhetnek hátrányos helyzetbe. Az elfogadott törvény kimondja, hogy az elhalasztott tartozásra nem lehet kamatos kamatot felszámítani, a futamidő meghosszabbításával kell biztosítani a fizetési terhek egyenletes elosztását – írták.

Emellett 2021. június 30-ig nem mondhatók fel sem a vállalati, sem a lakossági adósok hitelszerződései. A felmondási moratórium azoknak jelent majd segítséget, akik fizetési problémákkal szembesülnek, azonban nem élhetnek a törlesztési moratóriummal – tették hozzá.

Megjegyezték: akik anyagi helyzetüknél fogva tudnak és akarnak tovább törleszteni, változatlanul teljesíthetik fizetési kötelezettségüket, azonban ha időközben mégis fizetési problémával szembesülnének, ismét élhetnek a moratórium adta kedvező lehetőséggel.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik