Nem változtatott a kínai jegybank a referencia-kamatlábakon

2020. október 20. 9:57
Nem változtatott a kínai jegybank kedden a referencia-kamatlábakon, miután a múlt héten változatlan szinten hagyta irányadó kamatát, a pénzintézeteket finanszírozó egyéves futamidejű, középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát.

Már a hatodik egymást követő hónap ez, amelyben maradt 3,85 százalékon az egyéves hitelek referenciakamata (Loan Prime Rate/LPR), az ötéveseké pedig 4,65 százalékon.

A minden hónapban meghirdetett referenciakamatot a 18 kereskedelmi bank legjobb ügyfeleinek nyújtott hitelek kamatainak átlagát és a jegybank középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát figyelembe véve állapítja meg a kínai központi bank. Az egyéves referenciakamat szolgál iránymutatásként a többi bank számára az új és kintlévő hitelkamatok meghatározásában, míg az ötéveseké a jelzáloghitelek kamatait irányozza elő.

A kínai jegybank az egyéves futamidejű, középtávú likviditási hiteleinek kamatát április közepén rekordalacsony szintre – 20 bázisponttal, 2,95 százalékra – csökkentette a koronavírus-járvány gazdasági csapásainak mérséklését elősegítendő.

A kamatlábat immár szintén hatodik hónapja nem változtatták.

Kína gazdasága a harmadik negyedévben gyorsuló ütemben növekedett a járvány visszaszorításának köszönhetően. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idén kétszázalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet. Az IMF a múlt héten 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan. Ji Kang, a kínai jegybank elnöke pedig vasárnap szintén kétszázalékos gazdasági növekedést jósolt az idei évre.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés