Magyar technológiai vállalkozásokat is jelöltek az év innovációs díjára

2020. október 20. 15:39
Huszonnyolc európai, közöttük kettő magyar vállalkozást is jelöltek az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) 2020-as innovációs díjára – közölte a Budapesten működő uniós intézet közleményében.

A tájékoztatás szerint az innovatív vállalkozásokat kitartásuk és kreativitásuk, úttörő termékeik és szolgáltatásaik miatt jelölték a díjra, amelyek a remények szerint felgyorsítják Európa átállását a zöldebb, egészségesebb és digitálisabb jövő felé.

A magyar kezdeményezések közül az Entremo nevű távmonitoring-készülék érdemelte ki a jelölést. A készülék automatikusan méri a betegek életjeleit a nem intenzív osztályokon lévő kórtermekben.

Abban segít az ápolóknak, hogy képesek legyenek több beteget hatékonyabban, ráadásul távolról figyelemmel tartani.

Az online platform továbbá riasztást küld az egészségügyi személyzetnek a romló esetekről, amelyek sürgős ellátást igényelnek.

A szintén magyarországi PrO4Bake kezdeményezés célja, hogy optimalizálja a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) formájában működő pékségek termelési folyamatait az élelmiszerhulladék csökkentése és az energiafogyasztás minimalizálása érdekében. A mesterséges intelligencia alkalmazásával és a kereslet előrejelzésének digitális összekapcsolásával a PrO4Bake elemezni tudja a fogyasztók észrevételeit és igényeit, és segít a termelés programozásában.

Az EIT 2020-as innovációs díjának jelöltjei között Magyarország mellett Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc, valamint az Egyesült Királyság kezdeményezései szereplenek.

A díj öt kategóriája mindegyikének első helyezettje 50 ezer euró (mintegy 17,5 millió forint), a második helyezettek 20 ezer euró (mintegy 7 millió forint), a harmadik helyezettek 10 ezer euró (mintegy 3,5 millió forint) pénzjutalomban részesül.

A közönség számára online szavazásra nyílik lehetőség, amely november 16-án kezdődik az eitawards.eu oldalon. Az idei díjátadót az öt kategória győztes bemutatójával december 8-án és 9-én online rendezik.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés