A gyors alkalmazkodás a fejlődés kulcsa

2020. október 19. 13:47

A technológiai környezet változásaihoz igazodó, gyors alkalmazkodás a fejlődés kulcsa, mondta az innovációs és technológiai miniszter hétfőn az Ipar Napjai szakkiállítás megnyitójához küldött videoüzenetében.

2020. október 19. 13:47
null

Palkovics László a mindennapokat meghatározó technológiák fejlődését emelte ki. A változások jelentőségét jól mutatja, hogy egyes előrejelzések szerint a mostani iskolások nagyrészt ma még nem létező munkakörökben fognak majd dolgozni – tette hozzá. Az innováció ráadásul a világszintű átalakulásnak csupán egy része, hiszen a koronavírus rendkívül gyors alkalmazkodásra kényszerített mindenkit, és bár jóval lassabban, de érezhető módon alakul át a természeti környezet is.

A tárcavezető szerint a kormánynak ebben a helyzetben nem csupán követnie, hanem alakítania is kell az innovációs környezetet. Palkovics László eredményesnek nevezte az elmúlt hónapokban hozott intézkedéseket, és úgy véli, hogy a létrehozott kutatási és fejlesztési rendszerekben mind a vállalatok, mind a munkavállalók megtalálhatják a maguk lehetőségeit.

A gyors cselekvés jelentőségét emelte ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára is a Hungexpo kiállítási központban tartott megnyitón. Nagy Ádám szerint a járvány nem csupán az egészségügyet állította kihívás elé, hiszen biztosítani kellett a vállalatok működőképességét, a munkahelyeket és a gazdasági eredmények megőrzését is. Nem szabad elengedni a belföldön felhalmozott tudást és tapasztalatot sem, hogy azokból új, környezetbarát technológiák születhessenek – tette hozzá.

A rendezvényt befogadó Hungexpo vezérigazgatója a vállalati együttműködések szerepét méltatta. Ganczer Gábor szerint a gazdaság újraindítása részben azon is múlik, hogy a cégek a járvány idején is megtalálják-e a kapcsolatteremtés lehetőségeit.

A megnyitó keretében átadták az Ipar Napjai 2020 elismeréseit. Az idei díjakat a kiállításon is bemutatott fejlesztéseikért a Lasram Engineering és az Endrich Bauelemente Vertrieb kapta.

A rendezvény folytatásaként vállalatvezetők nyilatkoztak az elmúlt hónapok tapasztalatairól. A Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója ezekhez kapcsolódva a koronavírusos betegek számára fejlesztett infúziós készítményről is beszélt. Orbán Gábor kifejtette, hogy olyan terápiát fejlesztettek, amely oxigénellátásra szoruló, középsúlyos betegek gyógyítására használható. Nem jelent tehát minden beteg számára megoldást, de azok körében, akiknél hatásos, lényegesen javítja a gyógyulás esélyeit, és rövidíti a felépülés idejét. A Richter nem csodaszert talált föl, de az is jelentős eredmény, hogy rekordidő alatt sikerült egy bonyolult molekulát szintetizálni – tette hozzá.

(MTI, fotó: MTI/Kovács Tamás)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik