Több mint hatmilliárd forintos beruházással bővít a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon

2020. október 15. 22:17
Több mint hatmilliárd forintos beruházással bővíti tevékenységét a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon, mondta a pénzügyminiszter csütörtökön a Tisza-parti városban, a vállalat új gyártórészlegének alapkőletételén.

Varga Mihály ismertette, hogy a beruházáshoz a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati beruházási támogatási programjában 3 milliárd forintos, vissza nem térítendő állami támogatást nyert. Hozzátette: a vállalat a beruházásnak köszönhetőn 69 munkahelyet teremt, és egyes munkafolyamatoknál akár 100 százalékos teljesítménynövekedést érhet el.

A kormány eddig több mint 500 milliárd forinttal támogatta a hazai vállalkozásokat a beruházási programokon keresztül – emlékeztetett, és hangsúlyozta: Magyarország érdeke az, hogy állami és vállalkozói oldalról is folytatódjanak a beruházások, ezek egyszerre védik a munkahelyeket és teremtik meg a gazdasági növekedés alapját.

A járvány törékeny állapotban érte a világgazdaságot, azonban Magyarország helyzete több szempontból kedvezőbb más európai államokénál - mondta a miniszter. Magyarország erős gazdasági alapokkal rendelkezik, így a gazdaságvédelmi intézkedések érdemben tudtak enyhíteni az első hullám nehézségein – részletezte, hozzátéve: Magyarország továbbra is kimagasló beruházási rátával rendelkezik. Idén a második negyedévben 27,6 százalék volt  a mutató, amely mind európai uniós, mind térségi szinten erősnek számít. Azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság szereplői változatlanul bíznak a jövőben, mernek és képesek beruházni – fűzte hozzá. A kormány ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektet a fejlesztések ösztönzésére, ezért a beruházások gyorsításáról és támogatásáról tárgyalt kedden a Gazdaságvédelmi operatív törzs is, amely újabb forrásokat rendelt a költségvetésből erre a célra – emlékeztetett Varga Mihály.

A pénzügyminiszter szerint a Béres többszöri fejlesztése azt mutatja, hogy a vállalat otthonra talált Szolnokon.  

Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke elmondta: a beruházást a Béres termékek iránti növekvő piaci kereslet tette szükségessé. A Béres Gyógyszergyár 2050 négyzetméterrel növeli gyára területét a legkorszerűbb technológia beépítésével, vezérterméke, a Béres Csepp gyártása robottechnológiás gyártósor telepítésével újul meg, továbbá a vállalat termelő-és laboratóriumi eszközöket vásárol, bővíti raktárkapacitását és fejleszti infrastruktúráját – mondta.

Mintegy 150-féle készítményük van forgalomban, számos közülük piacvezető, a mostani beruházással pedig megteremtik a lehetőséget termékeik iránt mutatkozó piaci igények hosszú távú, biztonságos kielégítésére- közölte. Megjegyezte azt is, hogy fő piacuk Magyarország, de ezzel a fejlesztéssel létrehozzák lendületesen bővülő exportpiaci tevékenységük biztos termelési hátterét.

Béres József arról is beszélt, hogy a Béres Részvénytársaság 1989-es megalakulása óta, folyamatos fejlesztéseinek eredményként Magyarország legnagyobb magyar tulajdonban lévő gyógyszergyárává vált. A vállalat 37 százalékos piaci részesedésével piacvezető a betegségmegelőző és egészségmegőrző készítmények piacán, a Béres Csepp az ország legismertebb immunerősítő készítménye.

A vállalat 1995 óta több mint 15 milliárd forintot fordított ingatlanfejlesztésre, gép- és eszközbeszerzésre szolnoki telephelyén. Az ott foglalkoztatottak száma a kezdeti 64-ről mára 379 -re emelkedett, ezzel a Béres Jász-Nagykun-Szolnok megye tizedik legnagyobb magánfoglalkoztatójává vált.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: kapcsolódik a város alapstratégiájához a Béres-stratégia: az egészséges életmód és az arra való nevelés.  A városban az oktatás magas színvonalú, már több mint egy éves a Debreceni Egyetemmel való együttműködés, tervek szerint 2021 szeptemberben elindul az egészségügyi képzés Szolnokon, ami segíti a vállalatot is a munkaerő biztosításában.

Szalay Ferenc kitért arra is, hogy a munkanélküliség Szolnokon 6 százalék körüli, Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 6-8 százalék, a munkahelyek jelentős részét sikerült megőrizni a városban, a megyében.

Az új épület alapkövét Varga Mihály pénzügyminiszter és Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke helyezte el.

(MTI)

Borítókép: MTI/Mészáros János


Kedvelje a Makronómot Facebookon!



Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában