Nem avatkozik be a készpénzhasználatba a jegybank

2020. október 15. 14:04
Nincs szükség a forgalomban lévő készpénzállományt érintő beavatkozásra – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán, reagálva az azonnali intézkedéseket szorgalmazó Csányi Péter OTP-igazgató szerdán megjelent nyilatkozatára

Csányi Péter, az OTP Bank digitális értékesítésért és fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója a Portfoliónak adott nyilatkozatában felvetette, hogy szükség lenne a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel megszüntetésére és készpénzhasználati limitek bevezetésére, mert a készpénz társadalmi költsége évente több száz milliárd forintra tehető.

Pataki Tibor hozzátette: a változtatások előtt fontos figyelembe venni az érintettek körét, amely elsősorban a lakosság.    

A lakosság készpénz használati preferenciái lassan és hosszú távon változnak – mondta, hangsúlyozva, hogy ezt figyelembe véve egy azonnali, átgondolatlan beavatkozás akár komoly társadalmi következményekkel is járhat.    

Kiemelte: a válság idején jellemző a forgalomban lévő készpénzállomány megnövekedése, ami a későbbiekben jellemzően visszatér az eredeti szintre. Magyarországon, március elején 6400 milliárd értékben volt forgalomban készpénz, ami a járvány beköszöntével, március végére 6700 milliárdra nőtt – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy júniusra már a járványhelyzet előtti számokkal megegyező készpénz volt forgalomban Magyarországon.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés