Elapad a külföldi tőke: Romániában 68 százalékkal csökkentek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első nyolc hónapban

2020. október 15. 22:42
Romániában 68 százalékkal, 1,396 milliárd euróra csökkentek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első nyolc hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, közölte szerdán a Román Nemzeti Bank.

A központi bank adatai szerint tavaly ugyanebben az időszakban 4,364 milliárd euró áramlott a román gazdaságba. Az idei első nyolc havi 1,396 milliárd euróból 994 millió eurót tett ki a tőkerészesedés, beleértve az újrabefektetett nyereséget, a vállalatcsoportokon belüli hitelek mozgása révén további 402 millió euró áramlott a román gazdaságba.

Az idén júniusban került ismét pozitív tartományba a külföldi közvetlen beruházások értéke, miután az első negyedév végén negatív értéket jegyeztek.

A román központi bank szintén szerdán közölte, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya 18,5 százalékkal, 5,789 milliárd euróra csökkent az első nyolc hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, miután tavaly ugyanebben az időszakban 7,099 milliárd euró deficitet jegyeztek. A folyó fizetési mérleg hiányának mérséklődése azzal magyarázható, hogy a román behozatal csökkent a koronavírus-járvány következtében.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés