Az MNB támogatja a hitelintézetek bekapcsolódását az energiahatékony lakáscélú hitelezésbe

2020. október 14. 12:22
Fontos, hogy minél több hazai hitelintézet kapcsolódjon be az energiahatékony lakáscélú hitelezésbe – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai közleményében, és üdvözölte, hogy az OTP első hazai hitelintézetként csatlakozott az energiahatékony jelzálog kezdeményezés (Energy Efficient Mortgages Initiative, EEMI) elnevezésű európai platformhoz.

Az EEMI az energiahatékony ingatlanok építése, illetve és az ingatlanokon elvégzett energiahatékonyság-növelő beruházások kedvezményes hitelekkel történő ösztönzésére vállalkozik.

Az MNB 2019 júliusában csatlakozott az EEMI Tanácsadó Testületéhez, 2020-tól tőkekövetelmény-kedvezménnyel is ösztönzi az energiahatékony hitelezést.

A közleményben a jegybank hangsúlyozza, 2019. február 11-én azért hirdette meg a Zöld programot, hogy a pénzügyi piaci szereplőkkel együttműködve mérsékelje a környezeti anomáliák okozta ökológiai, gazdasági és pénzügyi kockázatokat, és klímabarát módon erősítse Magyarország versenyképességét.

Az épületek energiahatékonysága a zöld gazdaság egyik kitörési pontja, amely a jegybank közelmúltban publikált, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos élénkítő javaslatainak is része. A hazai lakó- és nem lakóépületállomány nagy volumenű felújításának beindulása ugyanis úgy tudna hozzájárulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez, hogy egyúttal jelentős keresletet biztosítana a hazai építőipar számára is – írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés