Újgenerációs páncélököl és reaktív páncélzat gyártása kezdődhet meg Kiskunfélegyházán

2020. október 13. 15:21

Hadiipari gyártással és termékfejlesztéssel foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról írt alá szándéknyilatkozatot Michael Humbek, a német Dynamit Nobel Defence (DND) ügyvezető igazgatója és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos kedden Kiskunfélegyházán, az Arzenál Zrt. fegyverüzemében.

2020. október 13. 15:21

A megállapodás alapján az első két évben a különböző harcjárművek védettségét növelő reaktív páncélzatok (ERA) gyártása valósul meg. Ezzel párhuzamosan fokozatosan elindul a vállról indítható páncéltörő fegyverek (RGW) alkatrészgyártása is, ami öt éven belül egy teljes egészében hazai előállítású, magyar termékváltozat létrehozásában csúcsosodik ki.

Maróth Gáspár kormánybiztos a szándéknyilatkozat aláírása kapcsán úgy fogalmazott: a kiskunfélegyházi gyár kiépítésekor olyan lehetőségekkel is számoltak, amelyek túlmutattak a kézi lőfegyvergyártás keretein. Ennek köszönhetően most egy olyan ikonikus hadiipari vállalkozással lép partnerségre a gyár, mint a páncélököl gyártásáról ismert Dynamit Nobel Defence.  Hozzátette: nem véletlenül esett a választás Kiskunfélegyházára, ahol a szakmai vélemények szerint is az egyik legmodernebb fegyvergyárat hozták létre.

Ezt a gyárat megismerve döntött úgy Németország egyik nagy múltú hadiipari vállalata, a Dynamit Nobel Defence, hogy ipari együttműködésbe kezd Magyarországgal. Ez a gyár biztosítja azt a nemzetközileg elismert technológiai színvonalat, ahol biztosítva látták, hogy a hadiipari termékeikbe első lépésben, mint beszállító kerülhessen be Magyarország,  a második lépésben pedig elindítsák bizonyos termékek gyártását és a fejlesztését – mondta el a kormánybiztos.

Hozzátette: az elmúlt három év munkájának eredményeként egyre többen ismerik fel, hogy Magyarországnak helye van a nemzetközi hadiiparban, ahol nem csak vásárlóként, hanem gyártóként is megjelent.

Magyarország a hadiiparban bekerült abba a körbe, amelybe az autóiparban  a német vállalatok segítségével már belépett – jelentette ki Maróth Gáspár.

Michael Humbek a megállapodás aláírása előtt elmondta: cégük a gyártókapacitás bővítésére törekszik és ennek kerestek megfelelő helyszínt. Nemzetközi kutatásaik során Magyarországot találták a legmegfelelőbb partnernek, különös tekintettel a magyar kormány támogató hozzáállására és a magyarországi befektetői környezetre.

A felek várakozása szerint a Magyarországon készülő eszközök jelentős része – amelyek között nem csak hadiipari termékek, hanem például tűzoltó berendezések is szerepelnek – exportérdeklődésre tartanak számot.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2020. október 14. 02:50
menekül a tőke
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik