Magyar kábel vezeti az áramot Portugáliában

2020. október 13. 15:17

A portugál áramszolgáltató 21 kilométeres szakaszon építi be hálózatába a miskolci FUX Zrt. speciális, karbon-szálas kábelét, mondta a szabadvezetékek gyártására specializálódott miskolci székhelyű cég tulajdonosa Barkóczi István.

2020. október 13. 15:17

A tulajdonos emlékeztetett arra, hogy a FUX Zrt. a szakmában mindig is innovatív megoldásairól volt ismert, az általuk gyártott, egyedi paraméterekkel rendelkező kábeleket építették be például két évvel ezelőtt Németországban az Elba torkolatánál, majd a gönyűi Duna-szakasz felett átívelő vezeték szállítására kiírt tendert is ők nyerték el. Most Portugáliába szállítanak karbon szálas vezetéket, 80 millió forint értékben. Az exportot egy kisebb magyarországi teszt-szakasz próbaüzemelése előzte meg, tette hozzá.

Ez a termék olyan amerikai szabadalomra épülő speciális vezeték, amelynek előnye - többek között - az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás és a könnyebb szerkezet, ami kíméli a tartóoszlopokat. Ezzel a vezetékkel a már meglévő hálózati kapacitás, csak a vezetékcserének köszönhetően duplájára növelhető.

Az új vezeték iránt világszerte növekvő piaci igény jó üzleti kilátásokat jelent a FUX-nak, amelynek árbevétele 2019-ben meghaladta a 14,7 milliárd forintot.

Barkóczi István korábbi tájékoztatása szerint az 1991-ben alapított, magyar tulajdonú társaság a hazai piac meghatározó szereplőjévé vált, és termékeivel piacvezető Európa számos országában, így Németországban, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában is. A FUX Zrt. több mint 20 országba szállítja termékeit, gyártmányainak több mint kétharmadát exportálja; csaknem kétszáz embert foglalkoztat.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik