Laptopokat adott át Szerencsen az ITM helyettes államtitkára

2020. október 9. 13:51
A digitális oktatási stratégiához kapcsolódó iskolai szélessávú internetről és a teljes körű wifi-lefedésről beszélt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára csütörtökön a Szerencsi Középiskolai Kollégiumban, ahol laptopokat is átadott.

Solymár Károly Balázs a rendezvényen emlékeztetett: a kormány 2016-ban határozta el, hogy valamennyi állami fenntartású iskolában teljes körű wifi-lefedést biztosít, és a sávszélességet is megnöveli.

Azt mondta: amikor a program elindult, 4-8 megabit per secundumos sávszélesség volt a jellemző, míg ma 100 megabit alatt „nem lehet iskola”, a nagyobb iskoláknál pedig egy gigabit a sávszélesség. Ez nemcsak a tantermekben, hanem a kollégiumokban is a tanulók rendelkezésére áll.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a szerencsi iskolában 200 megabites sávszélességet biztosítanak csaknem 1500 tanulónak, a tankerület 51 intézményében pedig csaknem 11 ezer diák, és persze a tanárok is használhatják a teljes körű wifit. A fejlesztések pedig folytatódnak – tette hozzá.

Kitért a digitális összefogás programra, amelyet – mint mondta – a koronavírus-járvány okozta nehézségek enyhítésére indított el az ITM, hogy segítse a diákokokat, az otthonról dolgozókat és az időseket.

Hozzátette: a járvány miatt gyakran otthonról, a digitális távoktatás keretében kell tanulniuk a fiataloknak, és ehhez nem mindenkinek áll rendelkezésére megfelelő eszköz. A program lényege, hogy vállalkozások, nonprofit szervezetek felajánlásokat tehetnek, és így rászorulók számítógépes eszközökhöz, laptopokhoz, tabletekhez juthatnak.

A felajánlásokból a tankerületnek 32 laptop jut, Solymár Károly Balázs a kollégiumban egy laptopot adott át.

A rendezvényen Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje - aki az október 11-i időközi választáson indul a képviselői posztért  – azt mondta: a magyar oktatás a járvány ellenére „fantasztikusan, gördülékenyen” teljesít, az online oktatásra azonban szükség van, a digitalizációs fejlesztések ezt a célt is szolgálják.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés