Ezért éri meg támogatni a hazai gyógyszeripari fejlesztéseket

2020. október 09. 10:06

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetésével március óta zajlanak az egészségügyi védekezés hatékonyságának növelését szolgáló kutatás-fejlesztési programok. A kormány megbízásából és finanszírozásával megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően már kétféle, a nemzetközi gyakorlatban bevált gyógyszer vethető be a magyar betegek kezelésére. Megkezdődött a remdesivir hazai gyártása, és már üzemi léptékben készül a hazánkban előállított favipiravir is, közölte pénteken a minisztérium.

2020. október 09. 10:06

A közleményben Bódis József, a tárca felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára kijelentette: „más világméretű kihívásokhoz hasonlóan a vírusválsággal való sikeres megküzdés kulcsa is az innováció. Az ITM által koordinált több mint húsz projekt között megtalálhatók a vírus terjedését vizsgáló mérések, a védekezést segítő eszközfejlesztések, a betegek felépülését támogató kutatások, fejlesztések is. Az újabb magyar gyógyszerfejlesztési sikerek látványos jelei a hazai kutatások hatékonyságának, a vállalati és egyetemi szakértők világszínvonalú tudásának, példás együttműködési készségének”.

A Richter Gedeon Zrt. már tavasszal lehetőséget kapott a koronavírus kezelésében bizonyítottan hatásos remdesivir hazai fejlesztésére. A hatóanyag klinikailag igazolt módon gyorsítja a betegek gyógyulását, trendszerűen csökkenti a halálozási arányt. A kormányzati forrásból finanszírozott fejlesztés eredményeként legyártott gyógyszereket a cég átadja a magyar államnak. A jelenleg a gyártó raktárában várakozó, klinikai vizsgálathoz felhasználható kiszerelt mennyiség mintegy 250 beteg kezelését teszi lehetővé. Október végéig összesen több mint 800 betegnek elegendő gyógyszer áll majd rendelkezésre. A projekt mintegy 400 millió forint támogatással valósulhat meg, számolt be az ITM közleménye.

Az innovációs tárca első körben, még tavasszal 3 milliárd forintot különített el a koronavírussal kapcsolatos kutatás-fejlesztési feladatokra. A támogatott projektek – a terápiás módszerek kidolgozásától a lélegeztető-eszközök sorozatgyártásán át a matematikai modellezésen alapuló járványügyi elemzésekig – a tervezett ütemben haladnak előre.

A Befektetés a jövőbe pályázati felhívásban 7 milliárd forint forrás volt elérhető a népegészségügyi szempontból jelentős diagnosztikai és terápiás eljárások, új technológiák, termékek és szolgáltatások fejlesztéséhez. A kiírásra beérkezett több mint félszáz projektjavaslat formai ellenőrzése és szakmai véleményezése zajlik. Általánosabb célú egészséggazdasági és egészségipari beruházásokra további két pályázatban összesen 85 milliárd forintot biztosít a kormány – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intel
2020. október 09. 12:19
A hetvenes, nyolcvanas éveket idézi a remdesivires történet. A molekula szabadalmát a Gilead nevű világcég birtokolja. Érdekes volna megismerni vajon kötött-e és ha igen milyen feltételekkel kötött a Richter szerződést a szabadalom birtokosával aminek alapján elkezdték itt gyártani. A Gilead által beruházott dollármilliók tükrében nem valószínű, hogy szemet hunynának afölött, hogy egy bármilyen banánköztársaságban egyszer csak elkezdik gyártani a terméküket. Ilyen esetben a cél nem szentesíti az eszközt. Remélhetőleg nem lesz belőle szabadalombitorlási ügy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik