A magyar bankvezérek szerint rendkívül jól védekezik az ország a vírus ellen

2020. október 9. 13:25
A fogyasztási és a beruházási hiteleket kivéve helyreállt a hitelezés mára Magyarországon, a bankok ki tudják elégíteni a hitelkeresletet – értettek egyet banki vezetők a Portfolio mai Budapest Economic Forum konferenciájának panelbeszélgetésében. Abban is egyetértés mutatkozott, hogy megfelelő, jó intézkedésekkel kezeli Magyarország a válsághelyzetet.

Kiváló állapotban a bankszektor

A Portfolio tudósításából kiderül, hogy a magyar bankvezérek szerint össze sem hasonlítható a jelenlegi helyzet a 2008-as válsághelyzettel, már ami a bankok állapotát illeti.

Bencsik László (OTP vezérigazgató-helyettes) szerint a bankrendszer és az ország is sokkal jobb helyzetben van most, mint az előző válságban, ezért ki tudja elégíteni a gazdaság hiteligényét.

Egerszegi Ádám (Takarékbank vezérigazgató-helyettes) is egyetértett abban, hogy tőkehelyzet és likviditás szempontjából kiváló állapotban van a hazai bankszektor, a felmerülő hitelkeresletet még a legnehezebb hónapokban is ki tudták elégetni. 

Simák Pál (CIB elnök-vezérigazgató) három alapvető különbséget emelt ki az előző válsághoz képest: 1. a hitel/betét arány most 150 százalék helyett csupán 70 százalékos, 2. a tőkeellátottság 11 helyett 20 százalékon áll, 3. a lakossági devizahitelek aránya pedig mára szinte eltűnt, 80 százalék helyett 1 százalék alatti.

Simák kiemelte, hogy az állami és jegybanki intézkedések (pl. tőkepufferek elengedése, moratórium, gazdaságélénkítő csomagok) rendkívül hatékonyak,

hitelezési válságtól nem kell szerinte tartani – derül ki a tudósításból.

Veronika Spanarova (Citibank vezérigazgató) is egyetértett kollégáival abban, hogy ez alapvetően más jellegű válság, mint a 2008-as volt, és ezúttal a bankok aktív szerepet játszhatnak a megoldásban. A bankok szerinte erősek és válságállók, működési folyamataikat az ügyfelek digitális igényeihez igazították mára.

Jó úton a gazdaság

Bencsik László (OTP) azt is elmondta, hogy jól működik a gazdaság és adekvát gazdaságpolitikai intézkedések születtek. Az 5 százalékos újlakásáfa sokat fog jelenteni, és a garanciaprogramok bővítésére is szükség van.

Úgy tapasztalja,

az OTP piacain messze Magyarországon a legaktívabb a kormány és a jegybank a válságra adott válaszokban.

Egerszegi Ádám (Takarékbank) szerint kulcsfontosságú, hogy a gazdasági teljesítményt fent lehessen tartani a jelenlegi szinten, ebben az egyébként helyes állami intézkedéseknek nagy szerepük van – írja a Portfolio.

Helyes irány a moratórium

Egerszegi Ádám (Takarékbank) elmondta, a moratórium hosszabbításának módját azért is tartja jónak, mert jövő nyárig a járványszakértők szerint elhúzódhat a pandémiás helyzet. Veronika Spanarova (Citibank) is hozzátette, hogy a moratórium és annak szelektív meghosszabbítása is a helyes irányba tett lépés. Kisgergely Kornél (MFB) szerint a moratórium legnagyobb előnye az volt, hogy nagyon gyorsan be lehetett vezetni, célzott hosszabbítása jó irány.  

További részletek a Portfolio tudósításában.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés