Elárulta a spanyol kormány, mennyivel nőhet az államadósság idén

2020. október 7. 13:53
A koronavírus-járvány következményeként a spanyol kormány erre az évre a hazai össztermék (GDP) 11,2 százalékos csökkenésére számít tavalyhoz képest, írta a spanyol sajtó szerdán.

A kabinet várakozása szerint jövőre a gazdaság teljesítménye már 7,2 százalékkal növekedhet, a koronavírus okozta károk helyreállítását célzó európai uniós alap forrásait hozzáadva pedig elérheti a 9,3 százalékos emelkedést is.

A munkanélküliségi rátát a tavalyi 13,8 százalék után 17,1 százalékra becsüli az idén a kormány. Reményei szerint 2021-ben ez 16,9 százalékra mérséklődhet, míg a tervezett uniós segítség felhasználásával 16,3 százalék is lehet.

A még tervezés alatt lévő jövő évi költségvetés kiadási plafonját 196 milliárd euróban határozta meg a kabinet keddi ülésén, ami 53,7 százalékkal több a múlt évben elfogadott összegnél, figyelembe véve az összesen több mint 27 milliárd eurós várható EU-támogatást is.

Az államháztartási hiány a 2019-es 2 százalékról 11,3 százalékra ugorhat az idén, míg jövőre 7,7 százalék lehet.

Az államadósság mértéke ebben az évben elérheti a GDP 118 százalékát a tavalyi 95,5 százalék után.

Spanyolországban a legmagasabb a kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma Európában. Az első, januárban igazolt eset óta több mint 825 ezer embernél igazolták a fertőzést. A koronavírus eddig több mint 32 ezer ember halálát okozta az országban.

A március közepén bevezetett, lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot következtében számos termelőágazat leállt, hónapokra bezártak egyebek mellett a vendéglátóhelyek, a szállodák és az üzletek többsége. Június végén feloldották ugyan a korlátozásokat, de rövid időn belül a fertőzések terjedése ismét felgyorsult, amit helyi szinten azóta újabb és újabb szigorításokkal igyekeznek megfékezni.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés