Brit pénzügyminiszter: Hitelekkel nem lehet kikeveredni a válságból

2020. október 6. 9:09
A brit pénzügyminiszter szerint nem lehet végtelenségig folytatódó hitelfelvétellel kikeveredni a koronavírus-járvány okozta válság gödréből.

Rishi Sunak a kormányzó brit Konzervatív Párt – a járvány miatt ezúttal online fórumként megtartott – éves kongresszusának hétfői munkanapján felszólalva kijelentette: a konzervatívok azzal a szent felelősséggel tartoznak a jövő nemzedékeinek, hogy erőteljes közfinanszírozási helyzetet hagyjanak rájuk.

Sunak szerint a jelenlegi konzervatív brit kormány mindig egyensúlyos pénzügyi mérleg elérésére törekszik.

A pénzügyminiszter szerint felmerül a kérdés, hogy mi értelme lenne a konzervatív kormányzásnak, ha ez a kormány az egyensúly megteremtése helyett azzal érvelne, hogy korlátlanul lehet költekezni és hitelekkel bármilyen gödörből ki lehet mászni.

Rishi Sunak ezzel kimondatlanul, de egyértelműen arra utalt, hogy fenntarthatatlannak tartja azokat a közfinanszírozási folyamatokat, amelyek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellentételezésére hozott hatalmas arányú költségvetési ösztönző programok nyomán indultak el.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi havi összegzésében kimutatta, hogy augusztus végén a nettó államadósság-állomány 2023,9 milliárd font (800 ezer milliárd forint) volt, 249,5 milliárd fonttal több, mint egy évvel korábban.

A jelenlegi nettó államadósság a brit hazai össztermék (GDP) 101,9 százalékának felel meg.

Ez hat évtizede nem mért csúcs. Az ONS visszatekintő adatsora szerint a közszféra GDP-arányos adósságrátája legutóbb az 1960-1961-es pénzügyi év végén volt ennél magasabb: akkor 102,5 százalékos államadósság-rátát mértek.

A statisztikai hivatal közölte: előzetes számításai szerint az idei pénzügyi év első öt hónapjában, vagyis április és augusztus között 173,7 milliárd font (csaknem 70 ezer milliárd forint) volt a közfinanszírozás hiteligénye, több mint a háromszorosa a márciusban véget ért előző teljes pénzügyi év állami hitelfelvételének.

Az ONS adatai szerint a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedések miatt a brit költségvetés adó- és társadalombiztosítási bevételei a 2020-2021-es pénzügyi év első öt hónapjában 13,4 százalékkal maradtak el a tavalyi azonos időszak bevételeitől, miközben a háztartásoknak és az üzleti szektornak nyújtott költségvetési támogatások 34,2 százalékkal emelkedtek éves összevetésben.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés